SINAVI KAZANAMAYACAĞIM MI DİYORSUNUZ?
Kaygı, sınava hazırlanan her öğrencide bulunan ruhsal gerginlik halidir. Eğitim psikolojisi alanında yapılan çalışmalar, kaygını öğrencinin başarısını arttırdığını göstermektedir. Orta düzeyde kaygı, dikkatin toplanmasını sağlar. Öğrenci sınavla ilgili hiçbir kaygı taşımıyorsa, bu üniversite eğitimini önemsemediğini gösterir.
Önemsemediğimiz şeyler dikkat etmez ve elde etmek için çaba sarf etmezsiniz.
Kaygı, yıl içerisinde de adayı çalışmaya sevk eden güçtür. Sınav yaklaştıkça öğrencilerin daha fazla çalıştıkları gözlemlenir. Bunun nedeni, bu dönemde kaygının artmasıdır.
AŞIRI KAYGI İLE ORTA DÜZEYDEKİ KAYGININ FARKI NEDİR? KAYGINIZIN DÜZEYİNİ NASIL ANLAYACAĞIZ?
Sınava girmeden önce kaygı durumunuzu test etmelisiniz. Bunu en iyi test edebileceğiniz yer, deneme sınavlarıdır. Aşırı kaygıya sahip olan öğrenci, deneme sınavlarında bile fazlasıyla heyecanlanır. Elleri titrer, ağzı kurur, kalp atışları hızlanır, düşüp bayılacak gibi olur. Eğer bu tip belirtilere sahipseniz, sınava girmeden önce bir uzmandan destek almanızı öneririz.
Orta düzeyde kaygıya sahip olan aday da deneme sınavlarında heyecanlanır. Ancak fizyolojik yapısında büyük değişiklikler olmaz. Bu tip adaylarda heyecan, daha çok psikolojik kökenlidir. Ve dersler üzerindeki hâkimiyet arttıkça azalır. Dolayısıyla kaygı düzeyleri düşer.
O halde orta düzeyde kaygıya sahip adayların yapması gereken, düzenli çalışarak eksikliklerini azaltmak olmalı. Böylece hem kendilerine olan güvenleri artar hem de başarıları.
YGS ‘ye her geçen gün yaklaşıyoruz. Durup vakit kaybetmeden çalışalım.
Unutmayın!Siz durduğunuz anda diğer adaylar çalışıyor olabilir!?