Simyanın temelinde elementlerin altına çevrilmesini arzulayan bir amaç vardır. Bu amaca bağlı olarak yapılan her çalışmada farklı elementlerin elde edilmesi de mümkün olmuştur. Farklı elementlerin bulunmasıyla her seferinde elementlerin altına çevrilmesi daha da zorlaşmaya başlamıştır. Simya geçmişte hemen herkesin uğraştığı ve sonradan insanların ilerlemeye başlayarak kimya bilimine çevrilen bir alan olmuştur.
Altına çevrilmek istenen her element farklı elementlerin ortaya çıkmasına neden oldukça kimya bilimi de gelişmeye başlamıştır. Her maddenin kendine özgü davranışlarının ve etkileşimlerinin olması simyanın kimyaya sağladığı en önemli katkılardan biridir. Böylece kimya da sürekli gelişme içinde yeniliklere açık bir bilim haline gelmiştir.
Simyacılar yüzyıllarca denemeler yapmışlar, her şeyi birbirine karıştırıp bütün maddeleri altın yapmak için uğraşmışlar. Bu arada bazı araçlar gereçler laboratuvar malzemeleri icat etmişler.
Orta Çağ'dan sonra mistik düşüncelerden (ölümsüzlük) kavramından vazgeçilerek kimya bilimine doğru yol almaya başlamışlardır. Bu sayede kimyanın temeli atılmaya başlamıştır.
Bazı basit bilgilerden daha çok laboratuvar araçları ve gereçleri kimyaya geçmiştir. Bazı bazı simyadan kimyaya geçiş zamanı simyacıların fikirleri kimyanın bazı temellerini oluşturur.