Aracınızın kaportasında bir hasar olsa hangi kaporta ustasına gidersiniz? Elinde çekiç, tokmak ve gerdirme aleti ile göz kararı çalışan birine mi, yoksa bilgisayarla aracın her yerinde ölçümler yapıp elektrikli çekme makinaları ile çalışan birine mi ? Oto tamircisinin dükkanında ve tezgahındaki alet ve makinaların çeşitliliği hem iş kalitesine hem de müşteri güvenine etki eder. Hele birde gözünüzün önünde aracınızın kaportasına tekme tokat ile dalan bir ustayı ne yaparsınız?
Peki bir yönetici için takım veya alet çantasından bahsedebilir miyiz?
Gerek günlük hayatımızda gerekse iş hayatımızda kullandığımız kavramlarla bir taraftan merâmızı anlatırken diğer taraftan karşımızdakine boyumuzun ölçüsünü/derinliğimizi göstermiş oluruz. Yerli yerinde kullanmadığımız veya tamamen uzak olduğumuz kavramlar yüzünden ya cehaletimiz ortaya çıkar veya enaniyetimiz, gösteriş merakımız .
ELİNDE ÇEKİÇ OLAN HERŞEYİ ÇİVİ GİBİ GÖRÜR
Hele bir de yönetici ünvanlıyla önemli bir statüyü ihraz ediyorsak, kullandığımız kavramlara daha çok dikkat etmeliyiz. Prof. Dr. Tamer Koçel kavramları yöneticin takım çantasındaki aletlere benzetir. Sosyal bir bilim olan yöneticilik bilimi içerisinde kullanılan kavramlar, bu alanda görev yapan veya bilimsel çalışma yapan herkes için problem çözümünde bir alet veya düşünce ufkunu aydınlatan projektör gibidir.
Tamir ustası âletleriyle gösteri yapmaz; iş yapar. Söz gelimi bir yönetici “iş süreçlerine ne gerek var herkesin iş tanımı belli ya?” derse, ya da "çatışma yönetimi" kavramından "insanları çatıştırarak yönetmenin kabul edilemez bir şey" olduğunu anlarsa,onun bir sorun karşısında çözümden ne kadar uzak olduğunu gösterir.
İşyerlerinde ilk kademelerden üst kademelere çıktıkça teknik becerilerin yerini kavramsal beceriler almaktadır. Üst düzey bir yöneticinin sahip olması gereken beceriler insanî ilişkiler, teknik beceriler ve kavramsal becerilerdir.
Şirket yöneticilerinin bu becerilerden uzak olması, yönetim kalitesine ve nihai olarak iç ve dış müşteri memnuniyetine yansır. Bu bakımdan yöneticilerin dağarcığındaki kavram miktarı işe ve olaylara yaklaşımını kolaylaştırır, kıvrak bir düşünme ve pratik çözümler sağlar.
KAVRAMLAR VE LİDERLİK
Kavramlar yöneticilerin liderlik yönünü de gösterir. Gerçek liderler sürekli yeni kavramlar geliştirir. Örneğin “yaşatma ideali”, “ruhumuzun ufku”, “ruhumuzun heykeli” vs gibi. “Kırık Mızrap” ile “Bamteli” nden dökülen “Nağmeler” gibi. Bu kavramlar takipçilerde bir “örgüt kültürü” oluşturur.
Ya bütün bir ülkeyi yönetmeye kalkan insanların kullandığı kavramların kalitesizliği nelere yansır?
Dağarcığının büyük bir bölümünü küfür içeren, hakaret içeren, dışlayıcı, ayrıştırıcı ,aşağılayıcı kelimelerin işgal ettiği yöneticileri sorun çözme ve yönetme kabiliyetinden ne kadar uzak olduğunu siz düşünün. Nerdeyse her sorun için “sen kimsin?”, ”haddini bil”, gibi kelimelerle sorun çözmeye kalkılırsa. Toplum kültürüne olumlu bir kavram katmayan,tam tersine kavramların canına okuyup değerlerin içini boşaltan yöneticelerin yönetim kalitesini siz düşünün...