Ödev cevabı kısaca,
Sigara kullanımını azaltmak için alınabilecek kısa önlemler fiyatların artırılması, sigara içme yasağının uygulanması ve sigara bırakma programlarının teşvik edilmesi gibi stratejileri içerebilir.
Sigara kullanımını azaltmak için alınabilecek bir dizi önlem bulunmaktadır. Öncelikle sigara fiyatlarının artırılması, sigara satın almayı mali olarak daha zor hale getirebilir ve kullanımı azaltabilir. Kamuoyu bilincini artırmak da önemlidir; sigara sağlığa zararlıdır ve bırakılması faydalıdır mesajları toplumun bilinçlenmesine yardımcı olabilir. Sigara içme yasakları, kamu alanlarında ve kapalı mekanlarda sigara içmeyi sınırlayarak sigara kullanımını azaltabilir. Sigara satışını yaş sınırlamaları ve lisans gereksinimleri ile kontrol altına almak, gençlerin sigara erişimini azaltabilir. Sigara bırakma programları ve destek hizmetleri, sigara içenlere bırakma konusunda yardımcı olabilir. Alternatif nikotin ürünlerinin tanıtılması, sigarayı bırakmak isteyenlere yardımcı olabilir. Son olarak, sigara üretimini ve tanıtımını sınırlamak, yeni kullanıcıların çekilmesini önleyebilir. Bu önlemler, toplumun genel sağlığını korumak ve sigara kullanımını azaltmak için etkili stratejiler olabilir.
Dünyada ve ülkemize sigara kullanımının azaltılması için ciddi önlemler alınıyor. Dumansız hava sahası uygulaması, sigara paketlerinin üzerine sigaranın zararlarını anlatan görsellerin konulması,18 yaş altındaki bireylere sigara satılmaması, televizyonlarda sigaranın zararlarını anlatan kamu spotu filmlerinin yayımlanması alınan önlemlerden bazılarıdır.
Sigara kullanımını azaltmak için alınabilecek önlemler:
- Sigara fiyatlarını yükseltmek.
- Kamuoyu bilincini artırmak.
- Sigara içme yasağı uygulamak.
- Sigara satışını sınırlamak.
- Sigara bırakma programları ve destek hizmetleri sunmak.
- Alternatif nikotin ürünlerini tanıtmak.
- Sigara üretimini ve tanıtımını kısıtlamak.
Bu önlemler, sigara kullanımını azaltmada yardımcı olabilir.
Bireysel olarak yapabileceklerimizden bazıları şunlardır:
- Öncelikle kendinizi korumalısınız, sigara içilen ortamda asla durmamalısınız.
- Haklarınızı bilmelisiniz. Sigara içerek başkalarına zarar vermenin bir hak ihlali olduğunu bilmeli, bu konuda yakın çevrenizi de bilgilendirmelisiniz.
- Sigara bağımlılığı ile mücadele eden kurumları bilmelisiniz. Sağlık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yeşilay gibi kurumlar sigara bağımlılığı ile mücadele etmektedir.
- Sigaranın zararları konusunda bilinçli olmalısınız. Çevrenizdeki insanları da bu konuda bilinçlendirmelisiniz.
- Sigara içen bireylerin çevreye verdikleri zararlara dikkat çekmek için organizasyonlar, etkinlikler düzenlemelisiniz.
- Çocukların yanında sigara içilmemesi ile ilgili ev ya da okul kurallarını hatırlatmalısınız.
- Yakın çevrenizdeki kişileri sigara ile gördüğünüzde uyarabilirsiniz.