Ödev cevabı ksıaca,
Osmanlı Devleti askeri gücünü yok edeceği için iç ve dış isyanlarda parçalanma tehlikesi geçirecek, işgal devletleri herhangi bir huzursuzluğu bahane edip istedikleri yerleri işgal edecekler, kapitülasyonlar ve ağır maddi yaptırımlar yüzünden de ekonomik olarak dışa bağımlı hale gelecektir.
Eğer bu antlaşma uygulanırsa Osmanlı küçük, zayıf ve büyük devletlerin mandası konumunda bir devlet olacaktı. Bu devletinde ömrünün ne olacağını kimse bilemezdi. Sevr Antlaşmasının hükümleri çok ağırdır. Hükümler, Türk halkına neredeyse yaşama imkanı tanımıyordu.
Sevr Antlaşması’nın belli başlı maddeleri şunlardır:
- Doğu Trakya, Batı Anadolu ve On İki Ada dışındaki diğer Ege adaları Yunanlara bırakılacaktır.
- Anadolu’nun doğusunda iki yeni devlet kurulacaktır.
- Mardin, Urfa, Antep ve Suriye Fransızlara bırakılacak, Adana’dan Kayseri ve Sivas’a kadar uzanan bölge Fransız nüfuzu altına girecektir.
- Antalya, Konya, İç Batı Anadolu ve On İki Ada İtalya’ya bırakılacaktır.
- Arap toprakları İngiliz ve Fransız mandası altına alınacaktır.
- Osmanlı Devleti’nin elinde İstanbul ve çevresi ile Anadolu’da küçük bir toprak parçası kalacaktır. Ancak Osmanlı Devleti antlaşmaya uymazsa İstanbul da Türklerin elinden alınacaktır.
- Boğazlar savaş zamanında bile bütün devletlerin gemilerine açık tutulacak, Boğazlar bölgesi kendine ait bayrağı ve bütçesi olan bir komisyon tarafından yönetilecektir.
- Osmanlı Devleti’nde zorunlu askerlik kaldırılacak, toplam asker sayısı 50.700’ü geçmeyecektir. Bu ordunun tank, top, ağır makineli tüfek ve uçak gibi silahları olmayacaktır.
- Çeşitli nedenlerle ülkeden ayrılan Hristiyan azınlıklar geri dönebilecek ve bunların zararları Osmanlı Devleti tarafından karşılanacaktır.
- Kapitülasyonlar İtilaf Devletlerinin yararlanacağı şekilde genişletilerek yeniden yürürlüğe konulacaktır.