Sesin yayılması için madde ortamına ihtiyaç vardır. Ses katı, sıvı ve gaz ortamlarda farklı hızlarda yayılmaktadır. Sesin bir enerji olduğu da bilinmektedir. Sesin sıvılarda yayılması gazlardan hızlı, katılardan yavaştır. Bu da sıvıların tanecikli yapısına göre değişen bir özelliktir.
Sesin yayılmasında sıvıların tanecikli yapısı, akışkan olması da etkili olmaktadır. Sesin yayılmasında dalgalar halinde hareketi etkili olmaktadır. Sesin parçacıklı olarak da hareket etmektedir.
Sesin sıvılarda yayılmasına örnekler şu şekildedir:
- Su içinde bulunan yunus ve balinanın haberleşmesidir.
- Su içinde vurduğumuz taşları işitebilmemizdir.
- Gemilerde kullanılan sonar cihazının icat edilmesidir.
- Deniz taşıtlarının motor sesi su içinde duyulabilmektedir.
Sesin katı ortamdan gaz ortamına geçiş örneği:
Evimizin sokağından geçen ambulans sirenlerinden ses yayılır. Ambulanstan çıkan ses dalgaları önce evimizin katı duvarları ve pencerelerinden geçer. Sonra bu ses odanın içindeki gaz ortamında yayılarak kulağımıza ulaşır.
Sesin gaz ortamından sıvı ortamına geçiş örneği:
Denizin altına gömüldüğümüzü düşünelim. Arkadaşımız suyun dışında taşları birbirine çarptığında ses ilk önce gaz ortamında yayılır. Daha sonra sıvı ortamda yayılarak kulağımıza kadar gelir. Böylece taşlardan çıkan sesleri duyabiliriz.
Sesin sıvı ortamdan gaz ortamına geçiş örneği:
Sesin gaz ortamından sıvı ortama geçiş örneğinde olduğu örneği ters çevirerek aynı örneği verebiliriz. Biz denizin dışında olalım. Arkadaşımızın suyun içinde taşları birbirine vurduğunda, ses ilk önce sıvı ortamda yayılır. Ardından gaz ortama geçerek kulağımıza gelir ve sesi duyarız.