Sesin fiziksel boyutta oluşabilmesi için katı, sıvı ya da gaz ortamlarında basit düzensizliklerin meydana gelmesi gerekmektedir. Ses kuvveti gürlük ismi ile bilinmektedir. Ses desibel ile ölçülmektedir.
Ses kaynağı nedir, kaça ayrılır
Ses çıkmasını sağlayan maddeler ses kaynağı olarak isimlendirilmektedir. Ses kaynakları enerjiler yardımı ile titreşim oluşturarak sesi yaymaktadırlar. Titreşen cisimlerin belli bir esnekliği vardır.
Esnek cisimlerin ses dalgaları meydana getirme özelliği bulunur. Bunun yanında oluşan ses dalgalarının iletilmesini de sağlar. Ses, mekaniktir. Bu nedenle yayılması için bir ortama gerek duymaktadır. Ses dalgaları ortamlarda sıkışma ve genleşme ile ilerlemektedir. Ses dalgalarının basıncı da bulunmaktadır.
Ses kaynakları 2 çeşittir. Bunlar;
- Doğal ses kaynakları
- Yapay ses kaynakları
Doğal ses kaynakları: İnsan müdahalesi dışında dışarıda gerçekleşen sesler doğal ses kaynakları ile meydana gelmektedir. Hayvan sesleri, gök gürültüsü, dalga sesleri doğal ses kaynağına örnek verilebilir.
Yapay ses kaynakları: İnsanların üretmiş olduğu sesler yapay ses kaynağı olarak isimlendirilmektedir. Otomobil, müzik aletleri, elektronik cihazların çıkarmış olduğu sesler, televizyon sesi yapay seslere örnek olarak verilebilir.
Ses kaynağı örnekleri nelerdir
Ses katılarda en hızlı şekilde yayılır. Sıvılarda da bir miktar hızlıdır. Ancak gazlarda daha yavaş bir şekilde yayılmaktadır.
Doğal ses kaynakları; insanların ve hayvanların çıkarmış olduğu sesler, yağmur sesi, rüzgar sesi, su sesi, akarsu sesi, gök gürültüsü ve doğada meydana gelen aklınıza gelebilecek her türlü sestir.
Yapay ses kaynakları; zil sesleri, çeşitli müzik aleti sesleri, makine sesleri, yansıma sesleri, telefon sesi ve insanların çıkarmış olduğu tüm seslere verilen isimdir.