Serum içeriğinde tuz bulunan ve gerekli durumlarda damarlardaki kan içerisinde bulunan sıvı-elektrolit dengesine katkı sağlamak için kullanılan bir çeşit tuzlu çözelti olma özelliği taşımaktadır. Günümüzde hastanelerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Serum sanılanın aksine hastalık durumlarında kişilerin iyileşmesine etki eden özel ilaçlı bir karışım değildir.
Serum ne işe yarar
Serum esasında bir tür tuzlu su karışımıdır. Pek çok kişinin sandığı gibi hastalık durumlarında sihirli bir iyileştirici etkiye sahip değildir. Serum kullanımın en önemli ve tek amacı ise; damarlardaki kan içerisinde bulunan sıvı-elektrolit dengesine katkı sağlamak olmaktadır. Bu kapsamda 1 litre serumun içeriğinde %0.9 tuz bulunmaktadır. Bunun anlamı litre başına 154 milimol sodyum (Na) ve 154 milimol klor (Cl)) bulunduğudur. Kısaca serum; %99.1' su olan bir tür tuzlu sudur.
Serumun içinde ne vardır
Serum içeriğinde %0.9 tuz bulunan yani litre başına 154 milimol sodyum (Na) ve 154 milimol klor (Cl)) bulundurmakta olup %99.1'i ise su olan bir tür tuzlu sudur. Serum'un hastanelerde en yaygın olarak kullanımı söz konusu olan tipi ise %0.9 oranında ve serumun litresi başına 9 gram tuz içeren bir nevi tuzlu su olmaktadır. Bir tür tuzlu su olan bu karışıma "izotonik salin" yahuıt "fizyolojik salin" gibi isimler verilmektedir.
Serum nasıl hazırlanır
Hastanelerde yaygın olarak kullanımı söz konusu olan parenteral solüsyonlar şeklindeki serumlar, şişe yahut bir torba içinde ambalajlanmış haldedir. Doktorun kararı doğrultusunda serum hastaya tek başına yahut içine ilaç karıştırılarak verilebilmektedir. Her iki şekilde de aseptik tekniğe uygun olarak hazırlanmasının gerekliliği söz konusudur.
Sterilizasyonu korumak amacıyla serum şişesi yahut torbasının ağzında bulunmakta olan, set takılacak olan bölüme kesinlikle el ile dokunulmaz. Serumun içine ilaç karıştırılmasının gerekli olduğu hallerde enjektörün iğnesi ile özel kısımdan serum içerisine ilaç verilir ve sıvı hafifçe alt üst edilerek verilmiş olan ilacın sıvı ile iyice karışması sağlanır.