"Selanik, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa kıtasında seçkin, zengin bir il merkezi olmak üstünlüğünü göstermiş ve sürdürmüştür. Selanik, limanıyla Doğu-Batı arasındaki ticarette önemli bir konumda olmuştur. Kent, Batı uygarlığının nimetlerinden erken yararlanmıştı. XIX. yüzyılda geniş caddeleri, görkemli binaları ve alışveriş mağazaları, su, hava gazı, tramvay kuruluşları ve Avrupa gruplarının sık sık geldiği tiyatro topluluklarıyla âdeta bir Batı kentini andırıyordu.
Orta Avrupa’nın Akdeniz’e açılan iskelesi durumunda olan Selanik, daha 1871’de demir yolu ile Üsküp’e bağlanmış, daha sonra bu yol 1888’de Belgrat demir yolu ile birleşmiş, 1890’da Selanik-Manastır ve 1896’da ise Selanik-İstanbul hatları işletmeye açılmıştı. Böylece liman kenti, Güney-Doğu Avrupa’nın en önemli ticaret merkezi olmuştur.
Ekonomik gücü hızla artan Selanik, Osmanlı İmparatorluğu'nun başta gelen ithalat ve ihracat kenti hâline gelmiştir. Uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğu’nun egemenliğinde bulunan kent, Türklerden kalma birçok tarihî yapıyla da donanmıştır. XIX. yüzyılın ikinci yarısından Balkan Savaşı başlangıcına dek geçen süre içinde Selanik’te canlı bir Türk basın hayatının da varlığı dikkati çekmektedir. 1869’da yayımlanmaya başlayan 'Selanik' ve haftalık olarak 1872’de yayımlanmaya başlayan 'Rumeli' gazeteleri vardı. Sonraları Yunus Nadi’nin başyazarlığını yaptığı günlük 'Rumeli' gazetesinden başka, 'Kadın', sonra adı 'Bağçe' olan 'Çocuk Bahçesi' ve Ali Canip Yöntem’in çıkardığı ve içinde 'Yeni Lisan' bayraktarlığının yapıldığı 'Genç Kalemler' bunlardan bazılarıydı."