Kemikler şekillerine göre uzun, yassı, kısa ve düzensiz şekilli kemikler olmak üzere dört çeşittir. Tüm kemiklerin dış yüzeyinde periost denilen kemik zarı bulunur. Periost, bağ dokudan oluşur ve kemik dokuda bulunan kanallar ile ilişkilidir. Zengin kan damarlarına sahip olan periost kemiğin beslenmesini, onarımını ve kalınlaşmasını sağlar.
a. Uzun kemikler: Kolda pazu, dirsek, ön kol kemiği: Uzun kemiğin boyuna kesiti Baş Baş Kırmızı kemik iliği Sarı ilik Epifiz plağı Epifiz plağı İlik kanalı Gövde Periost Sıkı kemik Süngerimsi kemik Kılcal damarlar Eklem kıkırdağı Eklem kıkırdağı ve el parmak kemikleri; bacakta uyluk, baldır, kaval kemiği ve ayak parmak kemikleri ile köprücük kemiği uzun kemiktir. Bu kemiklerin iki ucundaki şişkin kısımlara baş bölgesi, ortada kalan kısma gövde bölümü denir. Uzun kemiklerin baş kısmındaki süngerimsi kemiğin boşluklarını kırmızı kemik iliği doldururken gövdesinde bulunan kanal şeklindeki boşluğu sarı kemik iliği doldurur. Uzun kemiklerin başı ile gövdesi arasında kemiğin boyuna uzamasını sağlayan ve kıkırdak dokudan oluşan bir tabaka bulunur. Epifiz plağı denilen bu tabaka ergenlik dönemi tamamlandığında kemikleşir ve kemiklerde boyca uzama durur.
b. Yassı kemikler: Kürek kemiği, kafatası kemiği, göğüs kemiği, kalça kemiği, kaburga kemikleri yassı kemik yapısına sahiptir.
c. Kısa kemikler: El ve ayak bileklerindeki kemiklerdir.
ç. Düzensiz şekilli kemikler: Belli bir şekli olmayan kemiklerdir. Yüzdeki bazı kemiklerle omurlar düzensiz şekilli kemik olarak adlandırılır.