Şeker hastalığının nedenleri nedir

Şeker hastalığının nedenleri nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tip I diyabetin bilinen nedeni otoimmunitedir. Diğer bir deyişle vücudumuzu hastalıklara karşı koruyan savunma sistemi, birtakım nedenlerle vücudun normal hücrelerini tanımayıp saldırmakta ve tahrip etmektedir. Diyabet ortaya çıkmadan önce pankreasta otoimmün olaylar başlar. İnsülin yapan hücrelere ve insüline karşı antikor denen maddelerin varlığı (Bunlara adacık hücre antikoru ve insülin oto antikoru denmektedir.) ilerideki yıllarda şeker hastalığının ortaya çıkacağını gösterebilen göstergelerdir.

Tip II diyabette ise aşırı kilo ve irsiyet en başta gelen etkenlerdir. Hastaların çoğunun ailesinde diyabet hastası vardır. Genetik yatkınlığa ek olarak hastalığın ortaya çıkmasında aşırı kilo, dengesiz beslenme, hareketsiz bir yaşam şekli, sık gebelikler, gebelikte diyabet saptanması, yüksek tansiyon, kolesterol ve trigliserid denen kan yağlarının yüksekliği gibi nedenler de önemlidir. Özellikle kortizonlu romatizma ilaçları, doğum kontrol hapları ve idrar söktürücü türü tansiyon ilaçları da bu yönden önem taşır. Genetik meyil yanında bahsedilen bu dış faktörlerin ciddiliğine veya hafifliğine göre şeker hastalığı erken veya daha geç yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Ailesinde Tip II diyabet hastası olanlar, diyabet olma yönünden daha fazla risk taşıdıklarından yılda 2 kez açlık ve tokluk şekeri kontrolü ile kendilerini izlemelidirler.

Vücudumuzda kan dolaşımı oldukça önemlidir. Kanda bütün vücut değerleri bulunmaktadır. Çünkü kan değerleri bütün doku ve organların kanla buluşması ve beslenmesi sonucunda oluşmaktadır. Kan şekeri de bu değerlerden biridir. Glikozun kanda doku ve organlarda nasıl kullanıldığının ve bunun sonucunun nasıl etki ettiğinin bir sorunu olarak şeker hastalığı meydana gelmektedir.

Glikojen ve insülin hormonlarının düzenli olarak çalışmaması ve kan şekerinin sürekli olarak yükselmesi ya da sürekli olarak düşmesi bir denge bozukluğunun oluşması sonucunda şeker hastalığı meydana gelmektedir. Şeker hastalığı, tedavisi olan ama kesin çözümü olmayan bir hastalıktır.

Şeker hastalığında dışarıdan insülin enjekte etme olayı bulunmaktadır. Yenilen ve içilen her şey şeker hastalığa etki etmektedir. Şeker hastalarının diğer vücut işlevleri de doğru bir şekilde çalışmamaktadır. Yaralar geç iyileşmekte, kansızlık, kan çekilmesi, damar sertleşmesi, damar tıkanması gibi durumlar da yaşanmaktadır.

Şeker hastalığının nedenleri şu şekildedir:

  • Genetik olarak aile geçmişinden kaynaklanır.
  • Pankreasın düzgün çalışmamasından oluşmaktadır.
  • Karaciğerin düzgün çalışmamasından kaynaklanır.
  • Glükagon ve insülinin dengeli çalışmamasından kaynaklanır.
  • Enfeksiyon ve hastalıklar neden olabilir.
  • Aşırı kilolar ve obezite hastalığa neden olabilir.
  • Yüksek tansiyon da hastalığa neden olabilir.
  • İlerleyen yaşlar ve hormonal dengenin bozulması da şeker hastalığına neden olabilir.
  • Ailedeki genetik durum şeker hastalığını doğrudan etkiler.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri