Sadece sebze ve meyve için değil tükettiğimiz her şeye dikkat etmeliyiz. İnsan doğası gereği tüketmelidir. Kendi yaşamını devam ettirmek isteyen her canlı varlıklar ve bitkiler “tüketim” yapmalıdır. Hayvanlarda böyledir, insanlarda tüketmelidir.
Sebze ve meyveler mümkün olduğunca taze tüketilmelidir. Yenilebilenlerin kabukları soyulmamalıdır. Soyulması gerekiyorsa mümkün olduğunca ince soyulmalıdır. Bir çok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunurlar, iç kısımlarda yoğunlukları daha azdır. Taze sebzeler önce ayıklanmalı yıkanmalı sonra doğranmalıdır.
Sebzeler mümkün olduğunca kısa sürede ve diriliği korunacak şekilde pişirilmelidir. B vitaminleri ve C vitamini gibi bazi vitaminler ısı ile kolayca kayba uğrar. Sebzelerin haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir. Dökülürse suda eriyen vitaminlerin büyük bir kısmı (vitamin C, B2 ve folik asit vb) suya geçtiği için, besin değeri kaybı çok fazla olacaktır. Vitamin değerleri azalacağından salatalar hazırlandıktan meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonra bekletilmemelidir.
Sağlıklı bir yaşam için tükettiğimiz gıda, sebze ve meyvelere dikkat etmeliyiz. Pek neler bunlar diye soracak olursanız kısaca bilgi verelim.
- Taze olmalılar.
- Doğal – organik olmalılar.
- Gereğinden fazla pişirilmemeli.
- Aşırı tüketimden kaçınmalıyız.
- Doğal halini tüketmeliyiz.