SBS'de kontenjan açığı daha da artacak

Anadolu liselerinde birinci kayıt dönemi sonunda boş kalan kontenjanlar resmen açıklandı. En iyi okullar bile boş kaldı. Ama yarından sonra kolejlere kayma nedeniyle bu açıklar daha da artacak. Yedeklere şans doğacak.

Fen ve anadolu liselerindeki kontenjan açıkları, dün akşam saatlerinde belli oldu. En iyi okullarda bile kontenjan açığı var. Ama daha fazlası olacak. Çünkü henüz kolej kayıtları henüz başlamadı.

Yarın başlayacak kolej kayıtlarından sonra, tüm anadolu ve fen liselerindeki boş kontenjan sayısı, muhtemelen en az iki katına çıkacak. Hatta bazılarında üç, dört katına da çıkabilir.

Peki boşalan bu kontenjanlara birinci kayıt döneminde öğrenci alınabilecek mi? Hayır!

Örneğin asil kayıt sonrasında Galatasaray Lisesi'nde 7 açık var. Ama yarın başlayacak kolej kayıtları sonrasında, Robert ve diğer yabancı okullara kayma nedeniyle, Galatasaray'daki kontenjan açığı 17'ye yükselebilir. Ama açıklanan boş kontenjan sayısı 7 olduğu için sadece 7'sine öğrenci alınabilecek. Boş kalan diğer 10 kontenjana ise ancak 2. yedek kayıt döneminde öğrenci alınabilecek.

Aynı çelişkili durum, sonraki kayıt dönemlerinde de yaşanmaya devam edecek ve okullar açılıncaya kadar bu şekilde sürecek.

Asıl büyük kaos ise 4. kayıt döneminden sonra yaşanacak.

MEB Kılavuzu'na göre 4. kayıt döneminden sonra, boş kalan kontenjanlara okul müdürlerinin insiyatifi ile öğrenci alınacak. Tıpkı geçen yıl olduğu gibi. Hatırlanacağı gibi geçen yıl, en popüler okullara bile, kayıtların son gününde, taban puanın 100 puan altındaki öğrenciler bile alınmıştı. Ki bunlar içerisinde MEB üst düzey bürokratlarının çocukları da vardı.

Kayıt karmaşasına son vermenin en iyi yolu, tıpkı sınavlar gibi merkezi tercih ve kayıt sisteminin getirilmesi.

Ancak buna da ne özel okullar ne de MEB yanaşıyor. Eziyetini de veliler çekiyor.

Yaşanan suistimaller de Milli Eğitim Bakanlığı'nı yıpratmaya devam ediyor...

Kayıt Parası

MEB'in yanlış kayıt sisteminin faturası, velilere, sadece eziyet olarak yaşatılmıyor. İşin maddi boyutu da var. Örneğin özel okullarda alınan öğrenim ücretinin önemli bir bölümü, bir başka okula gittiğinizde resmen kesiliyor. Aynı şekilde anadolu liselerine kayıt sırasında alınan zorunlu bağışlar da bir başka okula gittiğinizde iade edilmiyor.

Kesinlikle sistemden kaynaklanan bu yer değiştirmelerin, madi ve manevi faturasının neden velilere ödetildiğini anlamak da mümkün değil.

Bakan Dinçer, işler iyice çığırından çıkmadan umarız konuya el atar ve okul yöneticilerinin bu "zulüm"ünden velileri kurtarır. Ayrıca gelecek yıl için de şimdiden bir çalışma başlatarak, artık bir yüz karası haline gelen bu sistemden, öğrenci ve velileri kurtarır.

Aslında yaşanan bu kaostan öğrenci ve veliler kadar okul yöneticileri de rahatsız. Çünkü onların da yaz tatili zehir oluyor. Ayrıca yaşanan şaibelerin ne kadar uzağında kalsalar da, dertlerini kimseye anlatamıyorlar.

Sorun kesinlikle tercih ve kayıt sisteminde. Kökten değişmediği sürece de bu kaostan ve şaibelerden kurtulmak mümkün değil...

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

MEB Haberleri