Savurganlık hem birey hem de toplum açısından zararlı bir davranıştır. Savurganlık eden kişiler, sahip oldukları para, mal, zaman gibi imkanları sorumsuzca ve ölçüsüz biçimde kullanırlar. Harcamalarını denetim altına almaz, ihtiyaçlarından ve gereğinden fazla harcama yaparlar. Böyle kişiler lükse ve refaha düşkündürler. Sahip oldukları imkanların değerini bilmez, yoksul ve muhtaç durumda olanları düşünmezler. Savurgan kişiler imkanlarını bilinçli ve ölçülü kullanmadıkları için sahip oldukları şeyleri zamanla kaybedebilirler. Başkalarına muhtaç duruma düşüp yoksul hale gelebilirler.
Savurganlık birey için olduğu gibi toplum için de çok zararlıdır. Çünkü bireyin sahip olduğu imkan ve zenginlikler, aynı zamanda topluma aittir. Bunun yanı sıra elektrik, su, doğal gaz gibi imkanları savurganca kullanan kişiler, kendilerine olduğu gibi topluma da zarar vermiş olurlar. Çünkü bu tür maddeler genellikle devletimiz tarafından yurt dışından satın alınmaktadır. İnsanlar bunları gereğinden fazla ve savurganca kullanırsa devletimiz ithalat için daha çok para ödemek zorunda kalır. Bu durum devletimizin eğitim, sağlık, ulaşım gibi alanlarda yeterli yatırım yapamamasına, vatandaşlarına kaliteli hizmet götürememesine yol açar. Ayrıca ülke ekonomisinin zayıflamasına neden olur. Ekonomisi güçlü olmayan ülkeler ise kalkınamaz ve gelişemez.
Örneğin lambaları gereksiz yere yanık bıraktığımızda fatura yüksek gelir, ülkemizin elektrik kaynaklarını boşuna harcamış oluruz. Maliyetler yükselir. Ülkemiz fakirleşir.
Ekmek israf edersek, açlık günlerinde yiyecek şey bulamayız.
- Lüks ve savurganlık manevi değerleri zayıflatır.
- Dine bağlılığı azaltır.
- Ülkemizin doğal kaynakları çabuk tükenir. Kötü günlerde ihtiyaçlarımızı karşılayamayız.
- İsraf edilen ürünü yetiştirmek ve üretmek için harcanan zaman, enerji, mal boşuna harcanmış olur.
- Savurganlık sonucu ihtiyacımız olan zamanda o ürünü bulamayız.
- Zengin ve fakir arasında düşmanlığı arttırır.
- Lüks ve savurganlık insanı fakirleştirir.
- İnsanı sadece dünya için yaşamasına neden olur.