Sanayi: Hammaddeleri işlenmiş duruma sokup değerlendirmeye, kullanılacak ürünler durumuna getirmeye yarayan bilgilerin, araçların ve yöntemlerin tümü.
Sömürgecilik: Bir devletin, kendi ülkesinin sınırları dışında, başka ulusları, devletleri, toplulukları siyasal ve ekonomik egemenliği altına alarak yayılması.
Azınlık: Bir toplulukta herhangi bir nitelik yönünden ayrı ve ötekilerden sayıca az olanlar.
Osmanlıcılık: Osmanlıyı her yönüyle benimseyiş, Osmanlı savunuculuğu, Osmanlıcı olma durumu.
Meşrutiyet: Hükümdarla yönetilen bir ülkede, hükümdarın ya da bir başbakanın başkanlığı altında bir hükümetin ve yasaları yapan seçilmiş bir parlamentonun bulunduğu yönetim biçimi.
Düyun-u Umumiye, 1881-1939 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun dış borçlarını denetleyen kurumdur. II. Abdülhamit döneminde kurulmuştur. Sözcük, "Genel Borçlar" anlamına gelir. Düyun-u Umumiye kurulduğu yıldan itibaren, Osmanlı İmparatorluğu'nun ekonomik ve mali yaşamı üzerinde etkili bir rol oynamıştır.
Kanun-i Esasi: İlk anayasamızdır.
Dogmatik Düşünce: Dogmatik düşünce, din ve din adamlarının buyruklarının kesin doğru olarak kabul edildiği düşünce tarzıdır. -Rasyonalist düşünce -ilmi düşünce de denir-, dogmanın tam tersine pozitif bilime ve akla dayanır. -Doğru bilginin deney yoluyla, akıl ile elde edileceğini ileri sürer.