Buharlı makinelerin gelişmesi görülür. Bu da demir yollarının dev vagonların inşa edilmesini trenle daha hızlı ve daha rahat ulaşım yapılmasını sağladı.
18. yüzyılda İngiltere’de başlayan sonrasında Avrupa ve Amerika’ya yayılan Sanayi Devrimi, üretim yapısını değiştirmekle kalmamış; başta insanların yaşam düzeni ve ülkelerin siyasi yapıları olmak üzere, hemen hemen hayatın her alanında etkili olmuştur. Bu devrimle ortaya çıkan fabrika sistemi, kırsal alandan kentlere olan göçleri hızlandırmış, bu gelişmeyle birlikte günümüz modern şehirlerinin temelleri atılmıştır. Ayrıca kırsal alanlardan kentlere doğru yaşanan göçler, başta işçi sınıfı olmak üzere, yeni toplumsal sınıfların doğmasına zemin hazırlamıştır. Tekstil üretiminde başlayan büyük dönüşümü ulaşımda yaşanan gelişmeler takip etmiş, sonrasında ise diğer sanayi kolları devrimin getirdiği yenilikler bağlamında dönüşüm sürecine dahil olmuşlardır. Çok kısa bir süre içerisinde neredeyse bütün sanayi kolları buhar gücüyle çalışan makinelerle donatılmış fabrika sistemi içerisinde üretime başlamışlardır.
Üretimdeki gelişmelerle birlikte ulaşımdaki gelişmeler, tüccarların mallarını ve hizmetlerini daha uzak mesafelere taşımasına ve pazarlamasına imkân vermiştir. Sanayi Devrimini kısa ve öz olarak “Sanayi devrimi, on sekizinci yüzyıl boyunca güç ve hız toplayan ekonomik ve teknolojik gelişmelere verilen modern sanayiciliğin adıdır.
Tarımsal gelişme doğrudan sanayi, ulaşım, ticaret ve nüfusta görülen gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkmış bir gelişmedir. Daha fazla gıda üretimiyle birlikte nüfus artışı sağlanmış, artan bu nüfusla birlikte fabrikalarda çalışacak iş gücü ve fabrikaların ürettiği ürünler için tüketim sınıfının oluşmasını sağlamıştır. Ulaşım sektöründe görülen gelişmelerle birlikte fabrikalarda üretilen gıdaların daha çok tüketiciye ulaşması mümkün olmuş ve böylelikle kötü geçen tarımsal hasatların yarattığı açlığa son verilmiş ve tarımsal üretimde uzmanlaşmanın yolu açılmıştır. Ayrıca üretilen gıda mallarının gerek şehirlere gerekse kırsal alanlara satılmasını organize eden ve bu satışların nakliyesini gerçekleştiren ticari sektörün gelişmesi, üretilen ürünlerin geniş bir tüketici kitlesine ulaşmasına olanak vermiştir.