Sanat, duygu ve düşüncelerin ortak değerler yaşanarak çeşitli araçlarla ortaya konması anlamına gelmektedir. Sanat bir toplumda özgünlük ve özgürlük olduğu müddetçe yaratıcı düşüncenin etkisiyle meydana gelmektedir. Sanat, eğitim ve kültür değerleri sayesinde varlığını sürdürmekte ve bir araç olarak toplumu bir arada tutan etken olma özelliğine sahip olmaktadır.
Sanatın kültürler arası etkileşimdeki önemi farklı kültürlerin ortak değerler ve tutumlar olarak aynı özgün ve özgür ruha sahip olarak bir meseleyi çözme ya da gündeme getirme isteği olabilir. Örnek olarak savaşların sona ermesini isteyen ressamların savaş çocuklarını resmetmesi ortak bir değer olarak sanat karşılığı bulmaktadır.
Sanatın pek çok işlevi bulunmaktadır. Çoğu kez iki kültürün tanışmasını ve birbirlerini geliştirmesini sağlayan etken sanat olmuştur. İnsanlar güzele ve güzelliğe ellerinde olmadan bir çekim duymaktadır. Sanat eserleri de insana bu doyumu yaşatır. Bunun yanında insan beğendiği eserin kimin elinde, hangi ortam ve şartlarda çıkmış olduğunu da merak edebilmektedir. Böylece sanatçı nezdinde yabancı bir kültürü, merak ederek öğrenmeye başlamaktadır.