Günümüz teknoloji çağıdır. Günlük hayatın pek çok yerinde teknolojiyi kullanıyoruz. Sabah evden çıkarken teknolojik bir alet olan cep telefonunu unuttuğunuzu düşünün. Böyle bir durumda eve dönene kadar huzursuz ve tedirgin olur muyduk acaba? Günümüzde pek çok işimizi Genel Ağ üzerinden yapıyoruz. Örneğin, bankada iki saat Genel Ağ'ın açılmadığını düşünün. Bu durumda çalışanlar işlerini yapabilirler miydi? Peki acil işi olan müşteriler ne yapardı?
Örneklerden de anlaşılacağı gibi teknoloji artık hayatımızla içi içedir. Günlük hayatta ulaşmış olduğumuz pek çok bilgiye sanal ortam üzerinden ulaşır olduk. Büyük küçük pek çok kişinin akıllı cep telefonlarında artık Genel Ağ var. Birçoğumuzun evinde ise bilgisayar, tablet gibi teknolojik aletlere bağlı ev Genel Ağ'ı mevcuttur. Günümüzde birçok şirket Genel Ağ üzerinden satış yapmaktadır. Kişiler görüşlerini sanal ortam üzerinden daha çok insan kitlesine ulaştırabilmektedir.
Yazılı, sözel ve görsel formatlardaki: sinema, reklam, televizyon ve Genel Ağ gibi farklı bilgilere, mesajlara veya daha başka bilgilere ulaşabilme bunları anlayabilme anladığı bilgileri başkalarına iletebilme becerisine medya okuryazarlığı denilmektedir.
Günümüzde medya okuryazarlığı aranan bir özellik olmakla birlikte medya bağımlılığı da sosyal bir sorun olarak tanımlanmaktadır. Medyayı kullanırken bilinçli olmalıyız. Medya bağımlısı değil bilinçli bir medya kullanıcısı olmaya dikkat etmeliyiz. Son yıllarda yapılan araştırmalar şunu göstermektedir: Medyayı aşırı kullanan medyadaki her bilgiye itibar eden insanların sağlıklı düşünme ve karar verme becerileri zayıflamaktadır çünkü medya size düşünme imkânı sunmaz, bilgiyi size hazır olarak verir ve sizden bu bilgiye inanmanızı bekler.