Şakaya gelmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

Bu yazımızda sizlere Şakaya gelmek deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Şakaya gelmek deyiminin anlamı:

Şakaya katlanır olmak.

Şakaya gelmek deyiminin hikâyesi:

İnsanlar birbirine söz ve hareketle şaka yaparlar. Kimisi şakayı kaldırır, kimisi kaldırmaz. Şakalaşmak, hoşsohbet olmak iyidir. Ancak sözü ve hareketi ayağa düşürmemek kaydıyla.

Vaktiyle Abdülaziz (1861-1876) sadrazamı Ali Paşa’yı hokkabaz seyretmeye davet eder. Padişah hokkabazın yaptıklarını neşeyle seyreder. Bir ara hokkabazın başına giydiği külahı Ali Paşa’ya uzatarak giymesini ister, Ali Paşa “Ferman efendimizindir.” deyip cebinden sadaret mührünü çıkarır ve padişahın önüne bırakır. Sonra da külahı giymek ister. Padişah mührü işaret ederek “Paşa bu nedir?” der. Ali Paşa “Devleti Aliyye’nin sadaret makamını işgal eden adam, bu rütbe ve mührü taşıdıkça başına hokkabaz külahı giyemez.” cevabını verir. Padişah da “ Paşa, sen de hiç şakaya gelmezsin.” der.

         Kimi anlamaz, kimi bilmez,

         Her insan şakaya gelmez,

         Şakanın da bir yeri var,

         Herkese şaka yapılmaz.


Deyim Nedir?

Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır.

Daha fazla deyim için tıklayınız.

Deyimlerin Genel Özellikleri

Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EgitimSistem.Com Özel Haber

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Deyimlerin Anlamları Haberleri