İnsanlar hayatlarını devam ettirebilmek için bir takım temel ihtiyaçlara gereksinim duyarlar. Bu ihtiyaçlar genel olarak barınma, koruma ve beslenme ihtiyaçlarıdır. Bunlar yerine geldiğinde insan hayati tehlikesini atlatmış sayılır.
Fakat temel ihtiyaçların sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi için de bir takım şartlar gerekmektedir. Bu şartlardan en önemlisi temizliktir. Temizlik, insanın sağlıklı yaşamasına imkan sağlayarak hayatta kalma oranını yükseltir.
Temizlik insan hayatında hayati bir noktada durmaktadır. Kişisel temizlikten, çevresel temizliğe kadar insanın olduğu her yerde temizlik öncelikli bir meseledir. İnsanları kişisel temizliğini yerine getirmesi sağlıklı yaşamalarına, toplum hayatına adapte olmalarına, sosyal ilişkiler kurmalarına yardımcı olur.
Temiz ve düzenli yaşamak insan hayatını da düzene sokar. Sağlıklı ve uzun ömürlü yaşamanın sırrı temiz olmak ve temiz kalmaktır. Bu nedenle temizlik belli bir rutin içinde gerçekleştirilir.
Ayrıca çevresel temizlik de hem insan hem de diğer canlılar için hayati bir unsurdur. Çevrenin temiz kalması sağlıklı olması demektir. Doğal alanların tahrip edilmediği, canlı hayatlarının riske edilmediği, dünyanın daha az zarar gördüğü temiz alanlarda yaşam hakkı her canlı için ideal koşullarda ortaya çıkar.
Bu nedenlerle temizlik canlı hayatında bir bıçak sırtı gibi hayati bir öneme sahiptir. Canlıların hayatlarını idame ettirebilmeleri, nesillerini devam ettirebilmeleri, sosyal ilişkiler içinde kalabilmesi kişisel ve çevresel temizlikle sağlanabilmektedir.
Sağlıklı yaşamda temizliğin önemi
Sağlıklı yaşamda temizliğin önemli bir yeri vardır. Yediğimiz içtiğimiz yiyeceklerin temiz olması, bedenimizin kıyafetlerimizin, yaşadığımız yerin temizliği sağlığımızla doğrudan ilişkilidir. Eğer temiz olmayan yiyecekler yiyilip, kıyafetler giyilip, sağlıklı yaşam için hijyenik olmayan yerlerde yaşanırsa sağlık sorununda ciddi sıkıntılar yaşanır.
Hijyen her insanda önemlidir. Her insanın kendilerini temiz ve sağlıklı tutmak için takip ettiği kendi hijyenik uygulamaları vardır. Sadece bir insanı temizlemek için değil, aynı zamanda mikroorganizmaların diğer insanlarla ve ayrıca yiyecekle bulaşmasından kaçınmak içindir. Gıda, mikroorganizmaları bir insandan diğerine geçirmenin bir yoludur ve bunu önlemek için, insanlar özellikle gıda ile çalışırken iyi hijyen uygulamaları yapmalıdır. Gıda işleme tesislerinde çalışan insanlar, gıdaya temas etmeden önce gıdayla temas eden ilk kişiler olduklarından katı hijyen kurallarına uymalıdırlar. Bunlar, gıda endüstrisindeki çalışanlar tarafından uygulanan ve uygulanması gereken bazı katı hijyen uygulamalarıdır .