Sağlıklı ve dengeli beslenmek için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler

Dengeli beslenmek ve büyümek nelere ihtiyacımız vardır, sağlıklı ve dengeli beslenmek için vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek için sebze, meyve, et, süt gibi ürünleri tüketmeliyiz. Çünkü vücudumuzun bu ürünlere ihtiyacı vardır.

Bazı besinler proteinden, bazıları herhangi bir vitaminden zengindir. Ama şu da bir gerçektir ki her besini her zaman yeme olanağımızda yoktur. Bu nedenle besinlerimizi 4 gurup altında toplayabiliriz.

Bu guruplar içinde yer alan besinler, birbirlerini tutarlar. Günlük beslenmemizde her guruptan bir besin bulunur ve bunların miktarları gereksinimimize uygun olursa yeterli ve dengeli beslenmiş oluruz:

1 - Et, tavuk, balık, sakatat, yumurta, nohut, fasülye, mercimek ve bu besinlerden yapılmış ürünlerin yer aldığı gurup; protein, B vitaminleri ve demirden zengindir. Bu besinlerden günde 2 porsiyon alınması idealdir.(iki yumurta; dört yemek kaşığı kurubaklagil yemeği veya sekiz yemek kaşığı etli sebze yemeği bir porsiyondur.)

2 - Patates, karnabahar, kereviz, patlıcan, enginar, pancar, kabak, domates, salatalık, biber, yeşil yapraklı sebze, havuç ve her türlü meyvenin yer aldığı gurupta özellikle C vitamininden zengindir. Bu guruptan 3-4 porsiyon alınması ideal olanıdır.(Portakal, armut, alma, muz gibi büyük meyvelerin orta büyüklükte bir tanesi; kayısı ve erik gibi meyvelerin 3-6 adeti; çilek, kiraz gibi olanların yarım su bardağı kadarı; yeşil sebzelerin kıyıldığı zaman 2-3 su bardağını dolduran miktarı; bir orta büyüklükte patates; bir küçük havuç; bir küçük yeşil kabak bir porsiyondur. ) Mümkünse günlük ihtiyacımızın bir porsiyonu yeşil yapraklı sebzelerden; biri de turunçgillerden veya domatesten olmalıdır.

3 - Süt, yoğurt, peynir, çökelek, süt ile yapılan tatlılardan oluşan gurup; protein, kalsiyum ve bazı vitaminlerden zengindir. Günde 1-2 porsiyon alınmalıdır. (Bir büyük su bardağı süt veya yoğurt; iki kibrit kutusu büyüklükte peynir; bir küçük kase muhallebi veya sütlaç bir porsiyondur.) Bu guruptaki besinler özellikle büyümekte olan çocuklar, gebe ve emzikli kadınlar ile yaşlılar için önemlidir.

4 - Ekmek, makarna, şehriye, pirinç, bulgur, kuskus börekler, un ve irmikten yapılan tatlılar; temel enerji kaynaklarımızdır. Günde 3-6 dilim ekmek yerken diğerlerinden ise toplam 1 porsiyon alınmalıdır.(3-5 yemek kaşığı kadar pilav veya makarna; 3-4 silme yemek kaşığı irmik helvası; 5-6 adet lokma tatlısı; 3-4 tane sigara böreği; normal bir dilim tepsi böreği bir porsiyon sayılır.) Günlük aktiviteleri fazla olan kişiler bu guruptaki besinlerden daha fazla aşırı kilolu veya fiziksel aktiviteleri az olanlar ise daha az almalıdırlar.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri