Sağlıklı beslenme; yeterli, düzenli ve dengeli beslenmedir. Kendi bedenine saygı gösteren insanlar sağlıklı beslenmeye dikkat eder. Sağlıklı beslenme herkes için özellikle de çocuklar için çok önemlidir. Yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların bedensel ve zihinsel gelişimleri geri kalır. Çocukluk dönemindeki hatalı beslenme alışkanlıkları; yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları ve obezite için risk oluşturur. Obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesidir.
Gıda maddeleri dünya nüfusuna eşit bir şekilde dağılmamıştır. Dünya nüfusunun önemli bir bölümü, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşan hastalıklarla mücadele ederken aşırı ve dengesiz beslenme sonucu oluşan obezite birçok insan için önemli bir sağlık sorunu olmaktadır. Obezite; diyabet, hipertansiyon, kalp damar hastalıkları, solunum zorluğu, felç, karaciğer yağlanması, kas ve iskelet rahatsızlıkları, ruhsal bozukluklar gibi sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
Obezite ile diyabet arasındaki bağlantı insülin direnci ile ilişkilidir. İnsülin direnci, insülin hormonuna karşı vücutta duyarsızlık gelişmesidir. İnsülin, pankreastan salgılanır ve kan şekeri yükseldiğinde kan şekerini düşürür. İnsülin direnci, diyabetin gelişmesine zemin hazırlayan önemli bir sorundur. Diyabetli bireylerde insülin eksik veya etkisiz olduğu için şeker hücre içine giremez ve kanda miktarı yükselir. Kan şekerinin yükselmesi; kalp-damar hastalıkları, böbrek sorunları, görme sorunları, körlük, felç, duyu kayıpları, ayak yaraları, yara iyileşmesinde gecikme gibi sorunlara neden olur.
Sağlıklı beslenme için ihtiyaç duyulan karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineraller düzenli olarak vücuda alınmalıdır. Tüm bunları içeren günlük menüler oluşturulmalıdır. Et, süt, yumurta, yoğurt, peynir, baklagiller, tahıllar, kuru yemişler, taze sebze ve meyve düzenli tüketilmeli; günlük 8-10 bardak su içilmelidir. Şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içeceklerin aşırı tüketiminin, birçok hastalığı beraberinde getirdiği unutulmamalıdır.