Her mevsim yeni ve çeşit çeşit yiyecekleri de beraberinde getiriyor. Kış aylarında yiyeceklerin türlerinde azalma olduğunu söylesek de kış aylarında sizi formunuzda tutacak, kilo vermenize yardım edecek lezzetli yiyecekler bulabilirsiniz.
110
Tatlı balkabağı: Ağustos ve Mart ayları arasında yetişen balkabağı, tipik olarak Ekim ve Kasım ayında bulunuyor ve kış aylarının büyük çoğunluğunda depolarda tutuluyor. Beta-karoten formunda mükemmel bir A vitamini kaynağı olan tatlı balkabağı kalp hastalığına ve belirli kanser türlerine karşı sizi koruyan güçlü bir antioksidandır.
210
Brüksel lahanası: Eylül ve Şubat aylarında yaygın olan Brüksel lahanası, bir başka soğuk algınlığı savaşçısı olan portakaldan yaklaşık yüzde 50 daha fazla C vitamini içeriyor. Yetişkin bir kişinin ihtiyacı olan C vitaminin karşılamak için 4-6 tanesi yeterlidir. Ayrıca anti-kanser ve anti-inflamatuar olaylarla ilişkili 'indol'diye isimlendirilen nitrojen bileşenleri içeriyor. Brüksel lahanası bunların yanında iyi bir folat, lif, K vitamini ve magnezyum kaynağıdır.
310
Greyfurt: Özellikle Ekim ile Haziran ayları arasında uzun bir süre bulabileceğiniz greyfurt, mükemmel bir kış meyvesidir. Sadece C vitaminiyle dolu olmayan greyfurtta, yeşil çayda bulunan likopen isimli antioksidan da vardır. Anti-kanser özelliklere sahip olan likopenin yeni yapılan araştırmalarda, erkeklerde prostat kanseri riskini de azalttığına dair bulgulara ulaşıldı.
410
Lahana: Türüne bağlı olarak yıl boyunca bulabileceğiniz lahana (özellikle de kara lahana) güçlü bir besindir. A, B6, C ve K vitaminiyle dolu olan kara lahana bağışıklık sistemini destekler, anti-inflamatuar özellikleri vardır. Çiğ ya da pişmiş olarak yiyebileceğiniz lahananın kanseri ve kardiyovasküler hastalıkları önlediği belirtiliyor.
510
Kestane: Ekim'den Mart ayına kadar tezgahlarda olan kestane klasik ve sağlıklı bir kış yiyeceğidir. Potasyum, bakır ve manganez kaynağı olmasının yanında iyi bir B vitamini kaynağı olan kestane aktif kas oluşumu için mükemmel bir seçenektir. Kestane C vitamini içeren kabuklu yemişlerden biridir. Grip ve soğuk algınlığı mevsimi için yemelisiniz.
610
Rapini: Acımsı bir tadı olan bu Rapini isimli ot, uzak akrabası olan şalgamdan daha az popülerdir. Fakat besin değeri en az onun kadar etkilidir. A, C, K vitaminleri, folat, kalsiyum, manganez ve hatta demir içeren Rapini aynı zamanda iyi bir lütein kaynağıdır. Lütein de kataraktları ve yaşa bağlık maküler dejenerasyonu azaltarak gözleri oksidatif hasardan koruduğu düşünülen bir antioksidandır.
710
Yer elması: Yıl boyunca bulabileceğiniz yer elması özellikle Kasım, Aralık ya da Nisan-Mayıs aylarında zirvededir. Çok az kaloriye sahip olan yer elmasında yağ yoktur. Orta boy bir yer elması 4 gram lif içeriyor. Ayrıca bol miktarda A, C ve B6 vitaminlerinin yanında potasyum ve manganez de içeriyor.
810
Pırasa: Yıl boyunca göreceğiniz pırasayı Ekim-Mayıs ayları arasında daha rahat bulabilirsiniz. Soğan ya da sarımsak gibi pırasa da 'Allium' ailesinin bir parçasıdır. Vitaminler ile minerallerin yanında hastalıkla savaşan bitkisel besinler içeren pırasa, kan damarlarını koruduğu düşünülen kaempferol gibi antioksidan polifenollerle doludur. A, B6, C, K, folat ve demir gibi sağlıklı tümleyicilerle pırasalar besleyici bir besindir.
910
Şalgam yaprakları: Yıl boyunca bulabileceğiniz bu bitkinin yapraklarının bir kasesi günlük A ve K vitamini ihtiyacınızın yüzde 100'ünü, C vitamininin yüzde 55'ini, folatın yüzde 27'sini ve kalsiyum ile manganezin yüzde 10'unu karşılıyor.
1010
Sarımsak: Sarımsağı tüm yıl boyunca yiyebilirsiniz. Sarımsağın kanseri ve kalp hastalığını önlediğini gösteren araştırmalar bulunuyor. Sarımsak ayrıca anti-inflamatuar ve anti-enfeksiyon özelliklerine sahip keskin bir süper gıdadır. Sarımsağın antimikrobiyal etkisi de 'Allicin' adlı madde ile ortaya çıkıyor.