Coğrafi etmenler ile sağlık arasındaki ilgiyi araştıran bilim dalı ise sağlık coğrafyasıdır. Sağlık Coğrafyası disiplinlerarası çalışma konularından biridir. Genel olarak, sağlık ile ilgili konuların ve sorunların incelendiği ve araştırıldığı, Bunların insanı etkileyen yönlerinin tartışıldığı ve varsa sorunlar için önerilerin dile getirildiği bir daldır. Sağlık çalışmalarında önce veri toplanır.
Mesela bir hastalığın bir il bazında dağılışı veya ülke bazında dağılışı yapılır. Burada hastalığın yoğunlaştığı sahalara ayrıntılı olarak bakılır ve bunun olası nedenleri araştırılır. Bu nedenler fiziki coğrafyadan (jeoloji, jeomorfoloji, klimatoloji, hidrografya, biyocoğrafya), beşeri coğrafyadan (hastane eksikliği, doktor ve hemşire azlığı, yetersiz beslenme şartları,), ekonomik coğrafyadan (madende çalışma, endüstri kuruluşunda çalışmadan kaynaklanan hastalıklar) kaynaklanıyor olabilir.
Bu işlemler yapıldıktan sonra kesin neden ortaya konur. Ve çözüm önerileri yapılır. Bu türden çalışmalar ülkemizde oldukça sınırlıdır. Bunun nedeni hastanelerin Coğrafyacı istihdam etmememleridir.