Sadaka taşı, yaklaşık iki metre boyunda, silindir veya dikdörtgenler prizması şeklinde olan taşlardır. Sadaka taşı, genellikle cami, çarşı, hastane vb. yerlerde ihtiyaç sahiplerinin alabilmeleri için para, altın vb. bırakılan özel yerdir. Osmanlı döneminde yaygın olarak görülen bu yardım şeklinin kökeni Selçuklulara kadar uzanır.
Cami, çeşme yanı ve hastane gibi yoğunluğu olan bölgelerde silindir şeklinde 2 metre uzunluğundaki taşların içine para bırakılır...
Amaç; derdini kimseye anlatamayan ihtiyaç sahibi insanlara rencide etmeden yardımda bulunmak, onların dualarını almak için...
Genellikle akşam saatleri seçilir. İhtiyaç sahipleri geceleri taşa gelir ve ne kadar para lazımsa alır... Fazlasını ise bırakır... Parayı alıp ihtiyacını gören parayı bırakanlara kalben dua eder. Günlerce ve aylarca paranın kaldığı gözlenmiştir.
Eski dönemlerde Konya, İzmir, Ankara, Kayseri, Çorum, Yozgat, Sivas, Kastamonu, Diyarbakır, Erzurum ve İstanbul’da vardı. Üsküdar Doğancılar’daki hala varlığını devam ettirmekte. İzmir’de ise Namazgah semtindeki Kurşunlu, Pazaryeri ve Şeyh Camileri ile İkiçeşmelik’teki Natürzade Camisi’nde var.
Osmanlı’da sadaka taşı uygulaması
Osmanlı’da, derdini kimseye anlatamayan fakirler ihtiyacı olduğunda gecenin geç saatlerinde sadaka taşının yanına gelirdi. Bu taştan parayı aldıktan sonra, kalanını kendisi gibi ihtiyacı olanları düşünerek bırakır ve sadakayı bırakana kalbinden dua ederdi.
Ecdadımız Osmanlı, sadaka taşlarıyla yardımlaşmayı asalet, fazilet ve hassasiyet göstererek en güzel şekilde çözüme ulaştırdı.
Sadaka taşları nasıldı
Sadaka taşları genellikle 2 metre boyunda, silindir şeklinde olur ve şehirde, kasabalarda cam, çeşme yanı, hastane gibi işlek yerlerde olabildiği gibi sadakayı alanın da verenin de kimsenin göremeyeceği tenha yerlere de konulmuştur.
Eskiden İstanbul’da dört yerde sadaka taşı varmış. Bunlardan biri Üsküdar çarşısında Mimar Sinan’ın yaptığı hamamın karşısındaki Gülfem Hatun Camiî’nin avlusundaymış. Diğerleri de Üsküdar Doğancılar, Karacaahmet ve Kocamusatafapaşa’daymış. Bugün bu sadaka taşlarından sadece, Doğancılarda olanı dikili duruyor.