Sabun ve deterjan birer temizlik maddesidir. Suyla karıştırdığımız zaman, kirlere temas ettiğinde kirin yüzeyden çözünmesini ve temizlenmesini sağlar.
Aslında sabun bir antiseptik, yani mikrop öldürücü değildir. Normal bir deri üzerinde, ölü deri hücreleri, kurumuş ter, çeşitli bakteriler, yağlı ifrazatlar ve toz vardır. Sabunun özelliği, mekanik olarak derimizin üzerinden bunların alınmasını sağlamasıdır. Suyu ve yağı (ne yağı olursa olsun) aynı kaba koyarsanız birbirlerine hiç karışmazlar aksine su ve yağ molekülleri arasında birbirlerini iten bir güç vardır. Elimizi sadece su ile yıkadığımızda, derimizin üzerindeki yağ tabakası, suyun derimize temasına mani olur, onu dağıtır ve tam anlamı ile temizlik sağlanamaz. İşte burada sabun devreye girer ve aracılık rolünü üstlenir.
Temizlik maddeleri iki temel bölümden oluşur. Bunların bölümler "Hidrofil" ve "Hidrofob" olarak isimlendirilirler. Hidrofil bölüm, su ile etkileşime giren bölümdür. Aklımızda kalması için hidrofil bölüme suyun seven kısım diyebiliriz. Hidrofob bölüm ise temizlik yapacağımız yüzeydeki kirler ile tepkimeye girecek bölümdür. Su ile tepkimeye giremez. Bu bölüme de aklımızda kalması için sudan korkan kısım diyebiliriz.
Hidrofil ve hidrofob bölümler tüm temizlik maddelerinde bulunur. Hidrofil bölüm, suyla tepkimeye girerek köpürmeyi sağlar. Hidrofob bölüm ise kir ile tepkimeye girer ve onu yok eder.
İşte sabunun, deterjanın ve tüm temizlik maddelerinin çalışması bu şekilde gerçekleşir. Aklımızda bulunması için sabunun kimyasal formülünü de yazalım: C17H35COO3Na
Bu bir beyaz sabundur ve en verimli sabunlardan bir tanesidir. Kimyasal ismi ise Sodyum Stereattır.