Peygamber: Resul, elçi, nebi, yalvaç. Haber getiren, Allah’ın (c.c.) kurallarını, emir ve yasaklarını bildiren ve onlara hakkı, doğruyu ve yanlışı açıklamak üzere seçilip görevlendirilen ilâhî elçi anlamına gelir. Peygamber kelimesi Kur’an-ı Kerim’de nebî ve resul şeklinde kullanılmıştır. Kendilerine kitap gönderilen peygamberlere resul, kitap gönderilmeyen peygamberlere nebî denir.
Kur’an’da kendilerinden nebî veya resul diye bahsedilen kişiler şunlardır: Hazreti Âdem, İdrîs, Nûh, İbrâhim, İsmâil, İshak, Ya‘kūb, Yûsuf, Lût, Hûd, Sâlih, Şuayb, Mûsâ, Hârûn, İlyâs, Elyesa‘, Yûnus, Eyyûb, Dâvûd, Süleyman, Zekeriyyâ, Yahyâ, Îsâ ve Muhammed (s.a.v). Allah, bütün nebî ve resullere dinî-dünyevî konulara ilişkin bilgileri ve buyrukları vahiy yoluyla bildirip bunları insanlara tebliğ etmelerini emretmiş, onlar da aldıkları vahiylerin Allah’tan geldiğine dair zorunlu bilgiye sahip olmuştur. Cenâb-ı Hak Mûsâ’ya Tevrat’ı, Dâvûd’a Zebûr’u, Îsâ’ya İncil’i ve Hz. Muhammed’e Kur’an’ı indirmiş, bunların bütününe iman etmek gerektiğini haber vermiştir (el-A‘râf 7/157-158; Yûnus 10/57).
Resul ve nebi arasındaki fark nedir
Terim olarak Resul insanlara yeni kitap gönderen anlamındadır. Nebi ise yeni bir kitap göndermeyip Allah'ın emir ve yasaklarını insanlara haber eden kişidir.
Türk Dil Kurumuna göre resul ve nebi ne demektir
- Resul peygamber demektir.
- Nebi önceki peygamberin kitabını devam ettirmekle görevli kişidir.