Atılmayı kaldıran düzenleme 2 yıl önce getirilmişti. 2010 yılında çıkan affın ardından üniversiteden atılmayı kaldıran iktidar ve YÖK, bu düzenlemeden “uygulanamadığı” ve “eğitimde sorunlara yol açtığı” gerekçesiyle vazgeçiyor. YÖK, üniversite okuma süresinin sınırlanması için çalışma başlattı.
YÖK’ün çalışma yapmasının sebebinin rektörlerden gelen şikayetler olduğu öğrenildi. Rektörler,
“Hiçbir planlama yapamıyoruz. Öğrenci sayımız bile net ve belli değil. Kayıt yaptıran öğrencilerin bir kısmı o yıl gelmiyor” diyerek, YÖK’e mevcut sistem hakkında şikayette bulundu. Üniversitelerde okuyan 4 milyon 400 bin öğrenciden yaklaşık 800 bininin bu durumda olduğu ve kayıtlı olduğu halde okula gitmedikleri ifade edildi. Rektörlerin, “terör örgütleriyle ilişkisi olan insanlar öğrenci kimliği ile kampüslerde dolaşıp, derse girmeden öğrenci yönlendiriyor. Bu kişiler okuldan atılamıyor” eleştirisini dillendirdikleri de ifade edildi.
Hazırlık+6 yıl
YÖK’ün çalışmasına göre öğrencinin sınırsız hakkı olmayacak. Hazırlık sınıfının ardından 4 yıllık bölümleri 6 yılda, 5 yıllık bölümleri 7 yılda; 6 yıllık bölümleri de 8 veya 9 yılda bitirmek zorunda olacak.
Yasa Çıkalı 2 Yıl Oldu
2011 yılı Şubat ayında yapılan düzenlemeyle, üniversite öğrencilerine af getirilmiş ve atılma kaldırılmıştı.
Terör suçlarından hüküm giyenler dışında yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilenlere üniversitelere dönüş yolu açılmış, Yükseköğretim kurumlarında hazırlık dahil bütün sınıflarda, öğrenim gören öğrencilerden her ne sebeple olursa olsun ilişiği kesilenlerin, yasanın çıkmasının ardından 5 ay içinde başvurarak, 2011-2012 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine yeniden başlayabilmesi düzenlenmişti.
Yasal düzenlemenin ardından atılma da kaldırılmıştı. YÖK de öğrencilerin 2 kat ya da 3 kat katkı payı ödeyerek uzun yıllar öğrenci olmalarının yolunu açan yönetmelikler çıkarmıştı.