Lisans Yerleştirme Sınavları’nda (LYS) adaylar kendi alanlarından sorumlu olacakları için çalışması ve öğrenmesi YGS’ye göre hem kolay hem de zevkli.
LYS soruları çoğunlukla bilgiye dayalı olduğu için adayların çalışmalarının sonucunu alacağı sınavlar. YGS’de 4 farklı alanda 160 soru için 160 dakika süre verilirken LYS’lerde sınav başına 120-135 dakika zaman tanınacak. Bu da bir soruya yaklaşık buçuk dakika süre düştüğü anlamına geliyor. Buna göre LYS’lerde, YGS’lere göre zaman sorunu yaşanmayacak. Geçen sene sınava giren adayların sınav sonuçları analiz edildiğinde, LYS netlerinin YGS netlerine göre daha yüksek olduğu gözlemlendi. Buna göre adayların YGS’de yüksek bir net çıkarmaları onları rehavete sürüklememeli, düşük puan alanları da asla ümitlerini kırmamalı. Çünkü bu YGS’den sonra rehavete düşen adayların performansını düşürecek ve derslerden kopmalarına neden olacaktır.
LYS çalışmalarında tekrar önemli
YGS sorularıyla adayların daha çok kavrama yeteneği, bilgiyi kullanma becerisi ve zihinsel beceriler ölçülürken LYS’lere ise daha çok bilgi düzeyi ölçülüyor. Bu nedenle LYS çalışmaları, YGS çalışmalarından farklı olmalı. Öncelikle adayların girecekleri LYS’lere kaynaklık eden derslerle ilgili ön bilgilere sahip olmaları için düzenli ve yoğun çalışmaları gerekiyor. Bilgi basamağındaki konuların öğrenilmesinde en önemli süreç konuyla ilgili yapılan tekrarlar. Çalışılması planlanan dersler için gerekli bilgiler mutlak anlamda bilinmeli. Bilgi kaynağı olarak da öncelikle öğretmenin derslerde anlattıkları, konuyla ilgili hazırlanmış kaynak kitaplar temel alınabilir. Adayların kaynaklarından yapacakları tekrarlar zaman kaybı olarak görülmemeli.
Adaylar yoruma dayalı sorularda neden zorlanıyorlar?
Yoruma dayalı sorular üst düzeyde düşünmeyi gerektiriyor. Bu basamaya gelmek için bilgi, kavranma ve uygulama basamaklarını geçmek gerekir. Adayların hazırlık sürecinde kavrama, yorumlama, analiz ve sentezde bulunabilmesi ve yorum yapabilmesi için öncelikle konuya yönelik ham bilgilere sahip olmaları gerekir. Bu da ancak ders çalışarak elde edilecek bir durum. Bilgi basamağından sonra kavrama ve uygulama basamağı geliyor. Kavrama basamağı, öğrencilerin öğrendikleri materyalleri organize edip düzenlemelerini sağlayacak kadar öğrenmiş olmalarını gerektiriyor. Uygulama düzeyi sorular için konular arası bağlantıları görmek gerekir. Sınavlara hazırlanan adaylar ancak bu üç basamağı geçtiklerinde yoruma dayalı sorularını yapabilecek düzeye gelebiliyor. Farklı kaynaklardan çokça soru ile karşılaşmak, kararsız kalınan soruların çözümlerine ulaşmak adayların yorumlama gücünü gelişmesine katkıda bulunacak.
Okul derslerine devam edilmeli
LYS’lere doğru her ne kadar adaylar daha çok pratik yapmayı tercih etse de eksik olduğunu düşündüğünüz dersleri dikkatlice dinlemek ve bilgilerinizi tazelemeleri her zaman iyi bir öğrenme yöntemlerinden. Okulda veya dershanede işlenecek derslere daha önceden hazırlanarak gitmek bilgileri daha kolay özümsenmesine neden olduğu bir gerçek.
Kalan süre için de adaylara genel tavsiyemiz, LYS için yaklaşık 2 aylık bir süre var ki, bu da çalışan adaylar için büyük bir zaman dilimi. YGS’ye takılmadan bir an önce LYS’lere kaynaklık eden ders konuları ve çalışılacak kaynakları belirleyin, zaman planlanması yapın, konular bitince de deneme sınavlarıyla çalışmaların yeterliliğini denetleyin.
FARUK ARDIÇ - Fem Yayınları Rehberlik Koordinatörü