Rahmet ve mağfiret ayı Ramazan-ı Şerîf’e girmiş bulunuyoruz. Şükür ki, Rabbimiz bizi bu aya biraz daha kavuşturdu. Demek ki, halen bir fırsatımız var. Yaşadığımız her an bizim için bir fırsat elbette ama bu ay bambaşka bir ay.
Tövbe ayı, af ayı, bağışlanma ayı… Rabbimize yakınlaşmamız için bize merhametli Rabb’den gelen inanılmaz bir fırsat bu ay! İnsanın acizliğini daha iyi anladığı, Rabbine kul olmanın tadına daha çok vardığı bir ay ‘Ramazan’…
Bizde şimdi herşeye rağmen, yeniden ‘Bismillah’ deyip, bu şerefli ayı değerlendirmek için bir adım atalım. Sizin için önereceğim, maneviyatınızı daha çok güçlendireceğine inandığım bir kaç acizane tavsiyemi söylemeden önce; bunları yaparken muhakkak ama muhakkak amellerimizde, ibadetlerimizde huşûyu sağlamaya gayret edelim. İhlasla yapmak için canla başla çalışalım. Hiç olmadığımız kadar azimli olalım! Nefsimizle adeta inatlaşalım! Hatta kendimize bir rakip arkadaşı bile bulabiliriz, lâkin bu arkadaş da azimli ve gayretli olmalı… Şunu söyleyin nefsinize; “Unutma! Kazanırsak beraber kazanacağız, kaybedersek de yine beraber kaybedeceğiz!”
1) Plânlama-Hazırlanma
Sadece Ramazan değil, her başarılı işte bu iki adım son derece mühimdir.
Planlama – İstenilen sonuca ulaşmak için hazırlanmış yazılı talimat ve metotlar.
Hazırlanma – Planı ilerletmek için gerekli olan her türlü sistemi ve materyali toplamak.
2) 5 Vakit Namazınızı Sünnetleri İle Beraber Eksiksiz Kılın ve Hemen Arkasına, Yine Aynı Vaktin Kazalarını Ekleyin.
Asla vazgeçmeyin. Bir vaktin kazasını kılamayacağınızı bilseniz, onu ya önce ya sonra muhakkak kılın.
3) Her Gün Kur’an Okumak İçin En Az 1 Bir Saatinizi Verin.
Kur’ân hatmi yapmaya gayret edin. Bunun için her gün en az 1 cüz yani 20 sayfa okumanız gerekecek. 1 saatte ise 20 sayfa okunabilir. Ayrıca sadece hatim değil, Kur’ân’ın mealini, hatta tefsirini de alıp okumanız çok faydalı olacaktır.
4) Kendinize Bir Sure Seçin ve Her Gün En Az 3 Ayet Ezberleyin.
Böylece Ramazanda bu alışkanlığı kazanmış olacak ve Ramazan sonrasında da inşâAllah her gün 3 ayette olsa, ezberleyeceksiniz. Bu aynı zamanda Kur’ânı ezberlemede ufak da olsa, harika bir adım!
5) Zikir Saatiniz Olsun.
Sabah ve akşam, uykudan önce ve sonra, tevbe etmek için, tesbih çekmek için vs. bir sürü zikir çeşidi var. Önemli olan nokta, bir şeyi hedeflemek ve onda devam etmek. Günlük çekeceğiniz zikirleri, adedini bir kağıda yazın. Bunu her gün aynı saatte, kalbinizi yalnızca Allah’a adayarak, çektiğiniz zikirlerin manasını da düşünerek yapın.
6) Kitap Okuma Saatiniz Olsun.
Bir fıkıh kitabının oruçla ilgili kısmı, sizin Ramazan ayında, bu konuyla yani oruçla alakalı vesveslerinizi ortadan kaldırmaya yardım edecektir. Bunun haricinde sizi Allah’a yaklaştıracak bir kitap da elbette olabilir.
7) Bol Bol Dua Edin.
Günahlarınızdan dolayı ağlayın. Bol bol dua ederek, Allah’tan bağışlanma dileyin. Şu ayeti kerimeyi aklınızdan çıkarmayın;
“(Resûlüm!) Kullarım sana beni soracak olurlarsa (bilsinler ki) ben, şüphesiz onlara çok yakınım. (İsterse gönlünden geçirsin.) Bana dua edenin duasına icâbet eder (kabul eder)im. O halde onlar da benim davetimi kabul ed (ip bana itaat et)sinler ve bana iman(da sebat) etsinler. Tâ ki bu sayede doğru yola (kurtuluşa) ulaşmış olsunlar. [Bakara, 186]
Tabii ki yalnızca bunlar yeterli değildir, bunlar benim maneviyatınıza faydalı olabileceğini düşündüğüm bir kaç ipucu. Sizinde varsa, lütfen bizimle paylaşın. Rabbim nefsini huzura kavuşturanlardan eylesin. Günahlardan pak olarak Ramazan’ı çıkarmayı cümle müminlere nasip etsin. Rabbim yâr ve yardımcınız olsun. Unutmayın ki, siz bir adım atarsanız, bunu becerebilirseniz eğer, merhametli Rabbimiz size koşarak gelir.