Rahmet ve merhamet kavramları hakkında neler biliyorsunuz

Rahmet ve merhamet kavramları hakkında neler biliyorsunuz, Allah’ın (c.c.) Rahman ve Rahîm isimlerinin yansımaları nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru : Rahmet ve merhamet kavramları hakkında neler biliyorsunuz?

Cevap : Merhamet ve rahmet aynı kökten gelen kelimelerdir. Bu kökün manası ise, yumuşaklık demektir. Daha sonra bu kelime kalb yumuşaklığı manasında kullanılmış ve bu yumuşaklığın sonucu olarak yapılan iyiliğe rahmet ve merhamet denilmiştir. Kadınların rahmine bu ismin verilmesi bu münasebettendir. Çok ilginçtir ki doğurganlığı sağlayan da bu yumuşaklıktır.

Rahmet, Şefkat gösterip lutufta bulunma anlamında bir Kur’an terimidir. Sözlükte masdar olarak “merhamet etmek, severek ve acıyarak korumak”, isim olarak “şefkat, merhamet” anlamına gelir. Râgıb el-İsfahânî, rahmet kavramının temel mânasının “acınacak durumda bulunan kimseye yönelik yufka yüreklilik ve şefkat” olduğunu, Allah’a nisbet edildiğinde merhametin ürünü olan “lutufta bulunma” mânasına alınması gerektiğini söyler.
Merhamet, Acıma duygusu. Bir kimsenin veya bir başka canlının karşılaştığı kötü durumdan dolayı duyulan üzüntü, acıma. Birinin (veya başka bir canlının) içinde bulunduğu acılı durumuna üzülerek, acısını giderip yerine sevinç ve iyiliği getirmeye çalışmaya veya böyle yapmayı istemeye neden olan duygu. Kim kötülük işler veya nefsine zulmedip sonra Allah'tan bağışlanma dilerse Allah'ı bağışlayıcı ve merhamet edici olarak bulur.

Soru : Allah’ın (c.c.) Rahman ve Rahîm isimlerinin yansımaları nedir?

  • Allah (c.c.) kullarını sever.
  • Yüce Allah c.c. herkes rızkını verir.
  • Yüce Allah c.c. bütün canlılara merhamet eder.
  • Yüce Allah c.c. bütün canlılara şefkatli davranır.
  • Yüce Allah c.c. bütün kullarını sever.
  • Yüce Allah c.c. kullarını esirger, güzellikler verir.
  • Yüce Allah c.c. bütün insanların dünyada ve ahirette güzel bir yaşam sürmesini ister.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri