Pusulada mıknatıs kullanımı: Kaşifler ya da dağcılar ve gemicilerin yönlerini bulması adına pusulanın içerisinde mıknatıs bulunur. Bu mıknatıs dünyanın manyetik alanlarına göre çalışır. Böylece pusula içerisindeki renkli uç kısım her zaman kuzeyi gösterir.
Bilindiği üzere pusula, yön bulmaya yardımcı olan bir alettir. 1200'lü yıllarda keşfedilmiştir. Denizciler başta olmak üzere askerler, madenciler, havacılar, harita mühendisleri, doğa sporcuları, dağcılar, ormancılar ve izciler tarafından sıkça kullanılır. Pusula ismini İtalyanca "bussola" kelimesinden alır.
Pusula, içerisinde sürtünmesiz şekilde duran bir mıknatıs yardımı ile çalışır. Bu mıknatıs belirli bir eksen etrafında serbestçe döner. Dünya'nın manyetik kuvveti, pusulanın mıknatıs çubuğunu çeker. Bu nedenle yer farkı olmaksızın, pusulanın mıknatısı (ibresi) her zaman kuzeyi gösterir.
Cep telefonu, metal saat ve bilgisayar gibi manyetik cisimler, pusulaların çalışmasını engelleyebilir. Bu nedenle doğru bir yön tespiti için, pusula manyetik cisimlere yaklaştırılmadan kullanılmalıdır.
Buzdolabında mıknatıs kullanımı: Buzdolabı kapaklarının rahatlıkla kapanabilmesi için mıknatıs kullanılır. Aynı zamanda magnet ismi ile bilinen buzdolabı üzerinde kullanılan süslerde mıknatıs kullanılır.
Teknolojik aletlerde mıknatıs kullanımı: Televizyon ya da tablet ve bilgisayar ile cep telefonu içerisinde mıknatıs kullanılır. Özellikle bu cihazların hoparlör kısmında çok fazla değerlendirilir. Böylece çok daha hassas ve kolay bir kullanım imkanı elde edilir. Aynı zamanda çamaşır makinesi ve elektrik süpürgesi gibi daha birçok farklı beyaz eşya konusunda, elektrikli motor yapısında değerlendirilir.
Küçük parçalarda mıknatıs kullanımı: Kredi kartı ya da banka kartı ile beraber bankamatik ve pek çok DVD ile VCD gibi küçük parçalarda mıknatıs kullanılır. Böylece daha hassas bir şekilde iletim imkanı elde edilir.