Psikoloji, psykhe (ruh) ve logos (bilim) kelimelerinin birleşiminden türemiş bir kelimedir ve “ruh bilimi” anlamına gelir. Psikiyatri ise Fransızca’dan psychiatrie sözcüğünden gelir. Ruh hekimliği anlamına da gelir diyebiliriz. Yani anlayacağınız halk arasında psikologlar için yaygın olarak kullanılan ruh doktoru, akıl doktoru gibi ifadeler psikologlar için değil psikiyatristler için geçerlidir.
Psikiyatrist, ruh ve sinir hastalıklarının teşhisini koyan ve tedaviyi uygulayan uzman doktordur. Psikolog ise bireyin zihin ve davranışlarını bilimsel yöntemlere dayanarak sistematik bir biçimde inceleyen kişidir. Hastanede ve klinik ortamda çalışan klinik psikologlar da teşhis koyabilir ve terapi yoluyla tedavi edebilir. İlaç tedavisi gerekli görülürse eğer kişiyi psikiyatriste yönlendirirler. Çünkü ilaç yazma yetkisi psikiyatristlere aittir. Özetle, psikiyatristler ile psikologlar iş birliği içinde çalışır diyebiliriz.
Psikolog olmak için üniversitelerin Fen-Edebiyat fakültesinin Psikoloji lisans programını tamamlamanız gerekir. Fakat bununla beraber sadece “psikolog” unvanı verilir. Herhangi bir terapi yapamazsınız veya psikolojinin herhangi bir alanında uzman olarak çalışamazsınız. Uzmanlaşmak istediğiniz alanda yüksek lisans yapmalısınız. Örneğin; adliyede psikolog olarak çalışmak istiyorsanız adli psikoloji dalında, hastane veya klinik ortamında çalışmak istiyorsanız klinik psikoloji dalında yüksek lisans yapmanız gerekir. Psikiyatrist olmak için ise tıp eğitimi almanız gerekir. Tıp eğitimini tamamladıktan sonra psikiyatrist olmak isteyen kişiler 4 yıl psikiyatri ihtisası yaparak “psikiyatrist” unvanını alırlar. Psikiyatristler akıl sağlığı ve sinir hastalıkları konusunda daha çok farmakolojik eğitim alırken psikologlar bireyin davranışının sosyal ve biyolojik yönüne odaklı eğitim alırlar.
Psikiyatrist, psikiyatri alanında uzmanlaşmış tıp doktorudur. Psikiyatristler ruh sağlığı- sinir hastalıkları konusunda farmakolojik eğitim alırlar. Yani bir psikiyatriste gittiğinizde size ilaç yazar ve ilaç yazma yetkisi de vardır.
Psikolog ise, 4 yıllık psikoloji lisans programını tamamlamış kişidir. Psikologlar yüksek lisans yaparak uzmanlaşmaktadırlar. Hastane ve kliniklerde karşılaştığınız psikologlar genellikle Uzm. Klinik Psikologlardır. Psikologlar da psikiyatristler gibi hastane ve kliniklerde çalışabilir ancak farmakolojik eğitim almadıkları için ilaç yazma yetkisine sahip değillerdir. Psikologlar (klinik psikologlar) da ruh sağlığı ve sinir hastalıkları konusunda tanıya karar verme sürecinde ve bunun sonucunda seçmiş olduğu psikoterapi yöntemiyle kişinin tedavisinde etkin bir şekilde yer alır.
Genel olarak psikiyatristler ilaç ile tedavi yöntemi kullanırken (psikoterapi de uygulayan birçok psikiyatrist vardır.) psikologlar, psikoterapi yöntemleriyle tedavi de yer alırlar. Bu yüzdendir ki bir psikolog ve psikiyatrist birlikte çalışabilmektedir. Bir psikolog ilaçla tedavinin de gerekli olduğunu düşündüğü danışanlarını psikiyatriste yönlendirirken, bir psikiyatrist de ilaçla tedavinin yanında psikoterapiyle de ilerlenmesi gerektiğini düşünüyorsa yine bir uzman psikoloğa (psikoterapiste, klinik psikoloğa) yönlendirme yapabilir.