Dünyada en geniş kullanım alanı olan polimerdir. Bunun nedeni özelliklerinin uygun olmasındandır. Farklı tepkime koşulları ve katalizörler kullanılarak iki temel polietilen türü üretilir. Yüksek yoğunluklu (d = 0,97 g/mL) polietilen (High – Density Polyethylene, HDPE) sert sağlam bir yapıdadır. Bu özelliği nedeniyle çoğunlukla plastik şişe (süt, deterjan ambalajı) ve oyuncak yapımında kullanılır. Ucuz olması, kolay şekillendirilmesi, hafif olması, geri dönüştürülebilmesi olumlu özellikleridir. Uzun süre doğada kalması, yandığında zehirli gazlar oluşması olumsuz özellikleridir.
Düşük yoğunluklu (d = 0,92 g/mL) polietilen (Low - Density Polyethylene, LDPE) ise yumuşak ve esnek bir polimerdir. Plastik kaplar, plastik torba (poşet), kablo yalıtkanı, meşrubat şişesi, ambalaj malzemesi gibi ürünlerin yapımında kullanılır. Sıcaktan etkilenerek yumuşaması olumsuz özelliğidir.
Polietilen, çok çeşitli ürünlerde kullanılan bir termoplastiktir. İsmini monomer haldeki etilenden alır, etilen kullanılarak polietilen üretilir. Plastik endüstrisinde genelde ismi kısaca PE olarak kullanılır. 2017 itibarıyla, yıllık 100 milyon tondan fazla polietilen reçinesi üretilmektedir; bu bütün plastik pazarının %34'üne denk gelir. Ana kullanım alanı paketlemedir (plastik torbalar, plastik filmler, plastik şişeler gibi jeomembranlar).