Plastik kirlilik en büyük çevresel kaygılardan biridir. Yaşadığımız dünyada büyük miktarlarda plastik atık kaçınılmaz gibi görünse de, tehlikeleri fark ederek ve atıkların azaltılmasına yönelik adımlar atarak plastik kirlilik sorununa yardımcı olabiliriz.
Nüfus arttıkça dünyadaki çöp miktarı artar ve su şişeleri, soda kutuları gibi tek kullanımlık plastik ürünler zamanla birikir. Plastik kirlenme, bir bölgede yeterli miktarda plastik toplandığında ortaya çıkar ve doğal çevreyi etkiler. Bitki, hayvan veya insanlara zarar verir.
Plastik, çevreye zarar veren ve toprak, su ve hava kirliliğine neden olan toksik kirleticilere sahiptir. Plastik parçalanması yüzlerce ya da binlerce yıl sürebilir, bu nedenle çevreye verilen hasar uzun sürer.
Dünya üzerinde yer alan plastik ürünlerin yalnızca % 1’i geri dönüştürülürken geri kalan % 99’luk kısmı doğada kalmaktadır. Yapılan bir araştırmada birçok alanda kullanılan plastik poşetler bizler tarafından yaklaşık 12 dakika kadar kullanılmakta ve bu kadar bir zaman için doğaya büyük bir zarar vermektedir. Her yıl yaklaşık 100 binin üzerinde hayvan insanlar tarafından doğaya bırakılan plastik maddeler nedeniyle yaşamını yitirmektedir. İsrail, Meksika, Kenya, Hindistan ve Fransa gibi ülkelerde plastik poşet kullanımı tamamen yasaklanmış ve ortaya çıkacak olası zararların önüne geçilmiştir.