Peyzaj ve Süs Bitkileri programında öğrenciler, uygulama ağırlıklı olarak yetiştirilmekte olup, süs bitkileri yetiştiriciliği, fidancılık tekniği, park ve bahçelerde bakım ve onarım, arazi düzenleme ve proje aplikasyonu konulu dersler almaktadırlar. Tekniker unvanı ile mezun olan öğrencilerimiz, çevre düzenleme çalışmaları yapan kamu kurumlarında, belediyelerde, peyzaj proje ve uygulama firmalarında, süs bitkileri üretimi ve pazarlaması yapan sera ve fidancılık işletmelerinde istihdam edilebilmektedirler.
Peyzaj ve Süs Bitkileri iş imkanları çalışma alanları nedir
Okuldan mezun olan öğrencilerin nerede çalışabileceklerine yönelik düşünceleri mutlaka vardır. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bağlı olan ziraat müdürlüklerinde, kamu teşekküllerinde, belediyelerde istihdam olanağı mevcuttur.
Bölümü başarı ile bitirenlere ‘’Peyzaj ve Süs Bitkileri Teknikeri’’ unvanı verilir. Kısıtlı da olsa devlet kurumlarında görev alma imkanı vardır. Ancak alımlar az olduğu için mezunlar daha çok özel sektöre yönelmektedir. Başlıca çalışma alanları ve iş olanakları şunlardır:
- Belediyeler
- Meyve ve Sebze Araştırma Merkezileri
- İller Bankası
- Tarımsal Araştırma Enstitüsü
- Fidanlıklar
- Süs Bitkisi Yetiştiren Sera Ve Fidanlıklar
- İnşaat Veya Mimarlık Büroları
- Peyzaj Hizmetleri Veren Firmalar
- Kendi İşleri
Peyzaj ve Süs Bitkileri bölümü mezunları ne iş yapar
- Çeşitli projelerin keşfini ve çizimini yapar.
- Yeşil alan, park gibi alanların kurulmasında ve bu alanlara fidan, çiçek vb. ekim dikiminde görev alır.
- Alanda kurulacak olan süs havuzları vb. yapıların tamamlanmasını sağlar.
- Peyzaj uygulamalarında kullanılan her türlü ağaç, çalı, yıllık ve çok yıllık bitkilerin üretimi, bakımı, zararlılarla mücadelesi ve hasat işlemleri ile satış işlemlerini yapar ya da yapılmasını sağlar.
- Çalışmalarda görev alan işleri denetler ve yönlendirir.
- Bahçe Bitkileri
- Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması
- Orman Mühendisliği
- Peyzaj Mimarlığı