Hz. Muhammet, Mekke’ye yakın bir şehir olan ve İslamiyet’i henüz kabul etmemiş bulunan Taif üzerine sefere çıktı. Ancak Taifliler, şehri savunmak için hazırlık yapmışlardı. Taif i ancak savaş yaparak ele geçirebileceğini gören Hz. Muhammet savaştan vazgeçerek geri döndü. Çünkü;
- Hz. Muhammet (s.a.v.), anne tarafından Taif’li olduğu için çocukluğunun bir bölümü burada geçmişti.
- Peygamberliği tebliğ edildiğinde, İslamiyet’i anlatmak üzere Taif’e de gitmiş, ancak burada ağır hakaretlere uğrayarak, taşlanmıştı.
- Bu nedenle Hz. Muhammet, intikam alıyor izlenimi oluşmaması için, Taif’i ele geçirmekten vazgeçerek, geri dönmüştür.
Bu nedenle Taif Seferi, askeri açıdan amacına ulaşmamıştır. Ancak, bir süre sonra Taifliler, kendi istekleriyle Müslüman olmuşlardır.
- Hz. Muhammet (s.a.v.), Mekke’nin fethinden sonra gerekli düzenlemeleri yapmış ve Medine’ye geri dönmüştür.
Taif Seferi, Peygamber (a.s.)’ın ilk peygamberlik yıllarında Taif’ten yardım istemeye gitmesi ve Taif’te taşlanmasıyla karıştırılmamalıdır. Taif Seferi, Huneyn Savaşı sonrasında yaşanmıştır. Huneyn Savaşı, Müslüman oplmayan Arapların putperest olarak Taiflilerle işbirliği yapması sonucunda gerçekleşmiştir.
630 yılında gerçekleşen Taif Seferi, şehrin kuşatılması ile sonuçlanmıştır. Şehrin teslim alınması mümkün olmasa da ertesi sene şehre giden İslam elçileri vasıtasıyla İslam’a giren bir şehir olmuştur.
Konu ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız