Peygamberimizin (s.a.v.) çevreye verdiği önemi göz önünde bulundurarak çevremizi güzelleştirmek için neler yapabiliriz

Peygamberimizin (s.a.v.) çevreye verdiği önemi göz önünde bulundurarak çevremizi güzelleştirmek için neler yapabiliriz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hz. Peygamber de, hayatı boyunca çevreyle ve onun korunmasıyla ilgilenmiş, bu konuda bize tabir caizse, “Ekolojik Sünnet” bırakmıştır. Bu tabirle Hz. Peygamber’in canlı varlıklara ve doğaya olan sevgisini, doğanın ve canlıların korunmasına ilişkin sözsel öğretisi ve fiilen yaptığı şeylerin bütünü kastedilmektedir. Bu bağlamda hadis kaynakları incelendiğinde çevreyle ilgili doğrudan veya dolaylı olarak pek çok hadis bulmak mümkündür. Hadislerde akarsuların, denizlerin kirletilmemesi ve temiz tutulması konusunda da pek çok uyarılar vardır: Su yollarına, meyveli ağaç altlarına, gelip geçilen yollara ve insanların gölgelendikleri yerlere abdest bozulmaması, hayvan ağıllarının kuyulardan belli bir mesafede uzak tutulması istenmektedir. Hatta bu tür yerlere abdest bozmanın haram olduğu ifade edilmektedir. Mescitlerin temiz tutulması, su kaynaklarına, nehir kenarlarına ve durgun sulara tuvalet ihtiyacının giderilmemesi konusunda ciddi ikazlar vardır. “Sizden biriniz durgun suya bevletmesin, sonra ondan abdest alabilir.” (Buhârî, “Vudû” B.68; Müslim, “Tahâret” H.No: 95-96) hadisi buna örnektir.

Çevrenin yeşillendirilmesi ve ağaçlandırılmasını teşvik eden pek çok hadis Hz. Peygamber’in çevrecilik anlayışını büyük ölçüde yansıtmaktadır. “Bir Müslüman, bir ağaç diker veya ekin eker de ondan bir kuş, insan veya herhangi bir hayvan yerse,  bu onun için sadaka sayılır. ” (Buhârî, “el-Hars ve’l-müzâra”, Müslim, “Müsâkaât”, H.No: 12)

  • Çöp atılmasının önüne geçilmeli ve yerlere tükürülmemelidir.
  • Gelişen sanayi ile birlikte atıklar içme sularına ve kaynak sularına bulaşır. Bunların önlenmesi ve suların kurtarılması gerekmektedir.
  • Atık kağıtların ve geri dönüştürülebilecek maddelerin geri dönüşümünün yapılması sağlanmalıdır, gelişigüzel yerlere atılmamalıdır.
  • Kanalizasyon atıklarının denizlere ve içme sularına karıştırılmaması gerekmektedir.
  • Piller çöpler ve doğa için çok büyük bir tehdittir. Bu nedenle özel pil atık kutusunda toplanmalıdır.
  • Hava kirliliğine neden olan kömür, odun gibi yakıtlardan ziyade doğalgaz tercih edilmelidir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri