Peygamberimizin (s.a.v.) aile büyükleri, doğumu ve çocukluğu ile ilgili bir araştırma yapınız

Genel Ağ, İslam ansiklopedisi, İslam tarihi vb. kaynaklardan; Peygamberimizin (s.a.v.) aile büyükleri, doğumu ve çocukluğu ile ilgili bir araştırma yapınız. Yaptığınız araştırmadan edindiğiniz bilgileribir sunu hâline getiriniz.

Genel Ağ, İslam ansiklopedisi, İslam tarihi vb. kaynaklardan; Peygamberimizin (s.a.v.) aile büyükleri, doğumu ve çocukluğu ile ilgili bir araştırma yapınız. Yaptığınız araştırmadan edindiğiniz bilgileri bir sunu hâline getiriniz. Hazırladığınız sunuyu sınıfınızda arkadaşlarınızla paylaşınız.

Peygamberimizin aile büyükleri:

Hz. Muhammed’in dedesinin adı Abdulmuttalip, babasının adı Abdullah ve annesinin adı da Amine’dir. Peygamber efendimizin anneannesinin ismi Berre, babaannesinin ismi ise Fatıma’dır.

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in hiç dayısı yoktur. İki tane teyzesi vardır. Teyzeleri Ferida ve Fahita’dır. Bununla birlikte altı tane de halası vardır. Halalarının isimleri ise Beyza, Berra, Atike, Safiyye, Erva ve Ümeyme’dir. Hz. Muhammed’in amcalarının ismi ise; Haris, Ebu Talip, Zübeyir, Abbas, Hamza ve Ebu Leheb’tir.

Peygamberimizin Doğumu:

Hz. Peygamber Arap yarımadasının batısındaki Hicaz bölgesinde yer alan Mekke şehrinde dünyaya geldi. Doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Bunun sebebi o sırada Araplar arasında belirli bir takvimin kullanılmamasıdır. Genel kabul gören kanaate göre Fil Vak‘ası’ndan 50-55 gün sonra Rebîülevvel ayında Pazartesi günü dünyaya gelmiştir. Farklı hesaplamalara göre Hz. Peygamber’in doğum tarihi 20 Nisan (9 Rebîülevvel) 571 veya 17 Haziran (12 Rebîülevvel) 569 Pazartesi şeklinde belirlenmektedir. Bu tarihlerden birincisi Mısırlı astronomi âlimi Mahmut Paşa el-Felekî’ye (ö. 1302/1885), ikincisi ise çağımızın meşhur İslam âlimi Muhammed Hamidullah’a (ö. 2002) aittir.

Hz. Muhammed (sav)’in babası, Kureyş’in Benî Hâşim kolundan Abdullah b. Abdülmuttalib, annesi ise Kureyş kabilesinin Benî Zühre koluna mensup Vehb b. Abdümenâf’ın kızı Âmine’dir. Hz. Peygamber onların evliliklerinden dünyaya gelen tek çocuklarıdır.

Peygamberimizin Çocukluğu:

Peygamberimizin ilk sütannesi, amcası Ebu Leheb’in cariyesi Süveybe Hanım’dı. O dönemde Mekke’nin havasının sıcaklığından korunmak ve dil eğitimi için çocuklar, civar köylerden gelen sütanneye verilirdi. Peygamberimiz de sütannesi Halime’ye verildi ve yanında iki yıl kaldı. İki yılın sonunda anneye teslim zamanı geldiğinde Mekke’de veba salgını vardı. Hz. Halime, Peygamberimize bakmak için annesi Amine’den iki yıl daha süre istedi. Annesi Âmine, çocuğunun sağlığı ve geleceği için bu teklifi kabul etti. Peygamberimiz Sadoğulları yurdunda iki yıl daha kaldı.

Daha doğmadan babasını kaybedip yetim kalan Hz. Muhammed (s.a.v.) altı yaşında da annesini kaybederek öksüz kaldı. Bakıcısı Ümmü Eymen onu dedesi Abdulmuttalip’e teslim etti. Dedesinin yanında iki yıl kalan Peygamberimiz dedesi vefat etmeden önce şefkat ve merhameti ile ön plana çıkan amcası Ebu Talip’e emanet edildi. Peygamberimiz sekiz yaşından evleninceye kadar Ebu Talip’in yanında kaldı.

Peygamberimiz Ebu Talip’in yanında kalırken sürülerine çobanlık yapar ve kimi zaman da ticaret işlerinde ona yardımcı olurdu. Peygamberimiz on iki yaşında Şam’a ticaret için giden amcasının onu Mekke’de bırakacağını öğrenmesi üzerine devesinin yularından tutarak “Amca! Beni burada kime bırakıyorsun? Ne annem var, ne babam.” dedi. Ebu Talip, bu sözlerden çok etkilendi ve seyahat zor olmasına rağmen onu yanında götürdü. Yine Peygamber Efendimiz on yedi yaşlarında amcası Zübeyir ile birlikte Yemen’e bir ticaret seyahati yaptı.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

SORU & CEVAP Haberleri