Haber almak, ulaştırmak ve Allah ile insanlar arasında elçilik yapmak gibi anlamlara gelen Nübüvvet Tevhid ve meâd inançlarıyla birlikte İslâm akîdesinin en önemli unsurlarından birini teşkil etmektedir. Peygamberlikle ilgili sağlıklı bir bilgiye sahip olabilmek için öncelikle Kur’ân-ı Kerîm’in bu konuda bizlere nasıl bir tablo çizdiğine bakmamız gerekmektedir. Kur’ân-ı Kerîm’de peygamberlerin esas görevinin tebliğ olduğu vurgulanmış ve onların doğru sözlü, emîn, müjdeleyici, uyarıcı, iffetli, görevine düşkün, sabırlı, azimli olmaları gibi nitelikleri ya da bazı özellikleri bu kavramla irtibatlı olarak ele alınmıştır.
Kur’ân-ı Kerîm’in peygamberliğe dair âyetleri hakkında zaman zaman mezhebi yaklaşımlar, öznel yorumlar ön plana çıkabilmiştir. Sözgelimi Kur’ân’da nebi-rasül arasında belirgin bir farktan bahsedilmediği, onların sayısıyla ilgili bir ifade bulunmadığı halde bu meselelerle ilgili kesin hükümler verilebilmiştir. Kur’ân-ı Kerîm âyetlerinin bütünü göz önünde tutulduğunda bu tür yorum ve hükümlerin çok isabetli olmadığı görülür. Bu makalede, peygamberin esas görevi tebliğ ve bununla ilgili özelliklerine dair konular Kur’ân-ı Kerîm açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Son peygamber Hz. Muhammed (s.a..v.) İslâm aleminin peygamberidir. Asıl görevi İslâmı yaymak ve tanıtmaktır. Hz. Muhammed’in Görevleri:
- Allah’ın elçisidir.
- İslam dininin peygamberidir.
- İslam dinini tanıtmak ve yaymak.
- Vahiy yoluyla gelen Allah’ın emirlerini kullara anlatmak.
- Vahiy yoluyla gelen Kur’an-ı Kerim ayetlerini insanlara aktarmak.
- Kur’an-ı Kerim’deki ayetlere bizzat uymak ve İslam alemine öncülük etmek.