Peribacası, ince uzun, kurak havzalardan ve kırgıbayır yüzeylerinden çıkan, vadi yamaçlarından inen sel sularının yeri aşındırmasıyla oluşan bir kaya oluşumudur. Peri bacalarının gövdeleri genellikle yumuşak minerallerden ve tepesi sert, daha zor aşınan kayadan oluşur. Gövdeleri genellikle konik şekle sahiptir. Şekilleri erozyon biçimlerine göre değişir. Farklı mineral katmanları(sedimanter ve volkanik kayaç) gövdelerinde farklı renklere sebep olabilir.
Peri Bacaları nasıl oluşmuştur
Peri bacaları Kapadokya'yı adeta özel bir coğrafya yapmıştır. Bölgede ki tarihte yapılmış olan jeolojik kazılar sonucu elde edilen verilere göre peri bacalarının oluşumunda aktif olan volkanlar bulunmaktadır. 60 milyon yıl önce Toros dağları yükselince burada ki fay hattı sıkışmıştır. Sıkışan fay hattı ile bölgede ki yanardağlar patlamıştır. Bölgedeki yanardağlar aynı anda harekete geçince lav püskürtmeye başlamıştır.
Lavlar püskürünce Nevşehir'de Kapadokya ovasına bu lavlar inmiştir. Daha sonra burada iç deniz gölleri ve akarsular lavlar ile birlikte tamamen kurumuşlardır. Tam olarak bu zeminde de kuruyunca 150 metrelik bir küf tabakası meydana gelmiştir. Bu tabakanın içerisinde lavlar püskürdüğü için volkan külleri ve kil kumtaşları meydana gelmiştir. Killerin içerisine kimyasal olarak bazalt maddesi yer alıyordu. Bazalt maddesi ise kayaçlar ile birlikte bu bölgede lav birikimlerine neden oldu.
Bu bölgede daha sonra sert suları oldukça sert akmaya ve kayaları dövmeye başlamış. Sert kayalar azgın sular ile birlikte birleşince burada derin dalgalı vadiler oluşmaya başlamıştır. Derin dalgaların vadiyi dövmesi ile birlikte günümüzde en çok ziyaret edilen yerlerden olan Peri bacalarını oluşturmuştur.
Neden Peri Bacaları denmiştir
Bu bölgeye peri bacalarının denmesinin sebebinin bir hikayesi bulunmaktadır. Herhangi bir insan eli ile yapılmadığı, tamamen doğa tarafından oluştuğu için, bu bölgede perilerin yaşadığına inanılırmış. Peri bacasının denmesi periler tarafından oluşturulduğuna inanıldığı içindir. Tarihten beridir sürekli olarak peri bacası şeklinde adlandırılmış ve günümüze kadar peri bacası olarak gelmiştir.