Pekmezin faydaları nelerdir

Kahvaltılarımızı taçlandıran pekmezin sağlığınıza yararlarını biliyor musunuz, kış aylarında pekmez yemenin vücudun ısı dengesini sağlamaya yardımcı olur. İşte pekmez hakkında bilmeniz gereken her şey...

Kan yapıcı özelliği ile bilinen ve yüksek oranda kalsiyum içeren pekmezin hiç duymadığınız faydaları var. Neler mi? İşte madde madde pekmezin yararları...

Pekmezin faydaları neler?

Vücut direncini artırır,
Bağışıklık sistemini güçlendirir,
İltihap söktürür,
Karaciğerleri temizler,
Kan basıncını dengeler,
Öksürüğü keser,
Hastaysanız iyileşme sürecini hızlandırır,
Enerji sağlar,
Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, manganez ve bakır açısından zengin olmasından dolayı kemikleri korur,
Mide ve sindirim sistemi sorunlarına iyi gelir.

Pekmez çeşitleri nelerdir?

Üzüm pekmezi en bilinen pekmezler arasında bulunuyor. Peki başka neler var? İşte pekmez çeşitleri...

Dut pekmezi
Andız pekmezi
Şeker kamışı pekmezi
Harput pekmezi
Tahin pekmezi
Karadut pekmezi
Keçiboynuzu pekmezi
Üzüm pekmezi

“Pekmez, glikoz ve fruktoz içerdiğinden, sindirime gerek kalmadan tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışmaktadır. İçeriğindeki kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir ve B (B1,B2,B3) vitaminleri nedeniyle yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır. Bir yemek kaşığı (10 gram) pekmez, ortalama 15 kaloridir ve yaklaşık 1 mg demir, 40 mg kalsiyum minerali içermektedir. Yüz gram pekmez, yaklaşık 293 kalorilik enerji sağlamaktadır. Yüksek enerji içeren pekmez özellikle çocuklar, sporcular, gebe ve emziren anneler için önemli bir besin kaynağıdır. Vücutta kan hücrelerinin (alyuvarların) oluşumunu sağlayan pekmez demir yönünden zengin olduğu için kansızlığa iyi gelmektedir. Vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği sayesinde hastalıklara karşı koruyucu özelliği bulunmaktadır. Süt tüketemeyen, (laktoz intoleransı ve süt proteinine karşı alerji) kişiler için iyi bir kalsiyum kaynağıdır. Kanı temizleme özelliği sayesinde damarların tıkanmasını önlemekte ve damar sertliğinin oluşmasına engel olmaktadır.”

Pekmez ne kadar tüketilmeli

Büyükince, zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi gerektiğine vurgu yaparak, diyabetlilerin tek başına pekmez tüketiminden kaçınmasını, her gün olmamak şartıyla 1 tatlı kaşığından fazla pekmez tüketmemeleri gerektiğini söyledi. Büyükince, şunları kaydetti:

Pekmez nasıl saklanmalı

“Marketten alınan pekmez, açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. Geleneksel olarak evde yapılan pekmez ise oda ısısında ve güneş ışığı almayan bir yerde muhafaza edilmelidir. Pekmez donarsa bain marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir. Pekmez yüksek ısıya maruz bırakılmamalıdır. Aşırı kaynatılarak yapılan pekmezde oluşacak HMF (hidroksi metil furfural) kanser tehdidi oluşturabilir. Bunun için güvenli yerlerden ve markalardan pekmez almak gerekmektedir. Pekmezin aşırı tüketimi ise sindirim sisteminde şişkinlik, ishal gibi sorunlar oluşturabilir. Pekmez yüksek miktarda kalori içerdiğinden fazla tüketimi kilo alımına ve vücutta yağlanmaya sebep olabilmektedir. Bebeklere ek besinlere geçiş aşamasında verilen pekmez yoğurtla değil meyvelerle karıştırarak verilmelidir. Bu şekilde biyoyararlılığı (demir emilimi) daha yüksek olacaktır.”

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Ne - Ne Zaman - Nasıl - Nerede - Neden - Kim Haberleri