Patoloji Laboratuvar Teknikeri doku ve vücut sıvılarının mikroskobik incelemesini yapan kişidir.
Patoloji Laboratuvar Teknikeri;
• Su banyosunu kesit işlemi için hazırlar,
• Otomatik veya manuel doku takibini yapar,
• Farklı özellikte dokulardan örnek kesitler alır,
• Kesitlere boyama işlemi yapar,
• Doku örneklerini mikroskopta inceleyerek, normal ve normal dışı hücrelerin ayrımını yapar,
• Deney, test ve analiz bulgularını rapor eder,
• Laboratuvar araç gereçlerini dezenfekte ederek temizler,
• Lam ve blok arşivi yapar.
Patoloji Laboratuvar Teknikeri olmak isteyenlerin, biyoloji ve kimya ile ilgili, reaktif hava yolları hastalığı ve kokulara karşı alerjisi olmayan, dikkatli, sorumlu, ekip çalışmasına uygun ve kapalı yerlerde çalışmaktan hoşlanan kişiler olması gerekir. Çalışma ortamlarındaki kimyasal madde buharlaşması ve enfeksiyon tehlikesi olasılığı vardır. Laborantlar, meslektaşları ve diğer çalışanlarla iletişim hâlindedirler.
Mesleğin eğitimi, meslek yüksekokullarının Patoloji Laboratuvar Bölümünde verilmektedir.
Patoloji Laboratuvar Teknikerleri üniversite, devlet ve özel hastanelerin patoloji laboratuvarları, özel patoloji laboratuvarları, tıp fakültesi histoloji laboratuvarları, moleküler patoloji laboratuvarları ve adli tıp kurumu patoloji laboratuvarlarında çalışabilirler. Patoloji yeni gelişmekte olan bir bilim dalıdır. Günümüzde hastalıkların tanısında patolojik tanı önemli bir yer tutmaktadır. Ülkemizde tıpta patoloji alanında uzmanlaşmak isteyen öğrenci adaylarının tercihlerinde daha fazla yer almaktadır. Yetişen uzman doktorların sayısıyla orantılı olarak tekniker ihtiyacı da gün geçtikçe artmaktadır.
Benzer Meslekler;
- Laborant
- Laboratuvar Teknisyeni
Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 3212.03Meslek Adı : Patoloji Laboratuvar TeknikeriM. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek MensuplarıM. Alt Ana Grubu : Sağlık İle İlgili Yardımcı Profesyonel Meslek MensuplarıM. Grubu : Tıp Teknisyenleri Ve Eczacılık TeknisyenleriM. Birim Grubu : Tıbbi Laboratuvar Ve Patoloji Laboratuvarı Teknisyenleri Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : Önlisans