Paleolitik Dönem’deki başlıca ekonomik etkinlikler nelerdir

Paleolitik Dönem’deki başlıca ekonomik etkinlikler nelerdir, Dördüncül ekonomik etkinlikte çalışanlar, hangi işleri yaparlar bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

A. Aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
1. Paleolitik Dönem’deki başlıca ekonomik etkinlikler nelerdir?

İnsanın varoluşundan günümüze kadar çeşitli geçim kaynaklarının varlığı, toplumsal yapının farklılaşmasında etkili olmuştur. İnsanlar yaşamlarını kolaylaştırmak için önce hayvan gücünü, sonra buharı, daha sonrada elektriği kullanmaya başlamışlardır. M.S. 11. ve 12. yüzyılda ticaretin gelişmesine bağlı olarak yollar yapılmaya başlanmıştır. Ekonomik yaşam, buhar makinesinin icadı ve sanayi devrimi ile hızla değişmeye başlamıştır. Teknoloji alanındaki gelişmeler üretimi artırırken insan gücüne olan gereksinimi azaltmıştır. Bilgisayarın icadı, bilgi paylaşımında önemli bir adım olmuştur. Son yıllarda, biyoteknoloji ile genetik bilimindeki gelişmeler dünyadaki tarımsal gıda ihtiyacının karşılanmasında önemli katkılar sağlamıştır.

2. Dördüncül ekonomik etkinlikte çalışanlar, hangi işleri yaparlar?
Bu ekonomik etkinlik yakın zamanda ortaya çıkmış iş kollarındandır. Çünkü bu alan, teknoloji çağına özgüdür. İleri
düzeyde gelişmiş ülkeler veya şirketlerde kısaca Ar-Ge olarak tanımlanan araştırma, geliştirme birimleri oluşturulmaktadır. Bu birimlerdeki insanlar bilgi toplama, işleme, değiştirme ve yayma işiyle uğraşmaktadırlar. Coğrafi bilgi sistemlerinden yararlanma, bu alan için büyük bir önem taşımaktadır.

3. Balık avlayan biri hangi ekonomik etkinlik grubunda yer alır?
Birincil

4. İkincil ekonomik etkinlikte çalışanların oranı hangi dönemden sonra büyük ölçüde artmıştır?
Hammaddenin işlenip insanların kullanabileceği ürünlere dönüştürüldüğü faaliyetlerdir. Üretim ve imalat işlerinden oluşur. Sanayi faaliyetleri ikincil ekonomik faaliyetler grubundadır. İkincil ekonomik faaliyetler; kimya sanayisi, tarıma dayalı sanayi, metalürji, makine sanayi, orman ürünleri sanayi, taşa – toprağa dayalı sanayi, inşaat ve bayındırlık, enerji üretimi vb faaliyetlerdir. II. Ekonomik faaliyetlerde çalışanların sayısı gelişmiş ülkelerde fazla iken, gelişmemiş ülkelerde azdır. Bu faaliyetlerde çalışanların sayısı nispeten az olsa da ülke ekonomisine getirisi yüksektir.

B. Aşağıdaki cümlelerin noktalı yerlerini uygun sözcüklerle tamamlayınız.
1. Birincil ekonomik etkinliklerden biri olan tarım, neolitik Dönem’de başlamıştır.
2. Gelişmiş ülkelerde birincil ekonomik etkinliklerde çalışanların oranı azdır.
3. Kalkolitik dönemde ilk kullanılan maden bakırdır.
4. Öğretmenler üçüncül ekonomik etkinlik grubunda yer almaktadır.

C. Aşağıda verilen bilgilerden doğru olanların karşısına “D”, yanlış olanların karşısına “Y” yazınız.
1. Pakistan gibi ülkelerde çalışanların büyük bir kısmı birincil ekonomik etkinlikte toplanmıştır. (D)
2. Demir çelik fabrikasında çalışan biri ikincil ekonomik etkinlikle uğraşmaktadır.(D)
3. Dokumacılık Sanayi Devrimi’yle başlamıştır. (Y)
4. Gelişmiş ülkelerde çalışan nüfusun büyük bir kısmı beşincil ekonomik etkinlikle uğraşmaktadır. (Y)

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri