Özgürlük: herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu, serbestî. Özgür irade, bireysel özgürlük, adalet, kamu hakları, politik özgürlük, ifade özgürlüğü, ahlaki sorumluluk, özerklik, öz irade kavramlarını karşılayabilen genel bir anlama sahiptir. Felsefi bir problem olan bireysel özgürlüğü ele alacağız. En kısa tanımıyla, kendi hareketlerini kontrol edebilme niteliğidir. Her insanın kendi yaşam doğruları ve bu doğrular ışığında düşünceleri farklıdır. Bu farklılık her kavram ve eylemde de kendisini göstermektedir. Bu yüzden farklılıklar olması doğaldır.
Özgürlük çağlar boyu tartışılmış ve hala tartışılmakta olan konuların başında gelmektedir. Bunun nedeni ise kişilerin hayata bakış açılarının ve yaşam şekillerinin günden güne değişmesidir diyebiliriz. Geçmişte savaşlar, yıkımlar, kaoslar ve daha birçok karışıklıklar yaşanmış ve özgürlük kavramı başta filozoflar olmak üzere devlet başkanları tarafından da farklı açılardan dile getirilmiştir.
Aslında özgürlük kavramını tam olarak açıklamak mümkün değildir. Çünkü kişiden kişiye ve toplumdan topluma değişik tanımları yapılabilir. Özgürlük dediğimiz zaman “kime göre veya neye göre özgürlük” gibi sorularla karşılaşırız. Dini özgürlük, vicdan özgürlüğü, hak ve adalet özgürlüğü, düşünce özgürlüğü gibi kavramlara farklı verilebilecek birçok cevap vardır.
“Hürriyet olmɑyɑn bir memlekette ölüm ve çöküntü vɑrdır. Her ilerlemenin ve kurtuluşun ɑnɑsı hürriyettir.” Mustɑfɑ Kemɑl ATATÜRK
“Havaya atılan bir taş düşünebilseydi kendi isteğiyle yere düştüğünü sanırdı.” Spinoza
“Özgürlük, yasaların müsade ettiği her şeyi yapmak hakkıdır.”
Montesquieu (Montesku)
“Birey, kendisi hariç kimsenin çıkarını ilgilendirmediği sürece hareketlerinden dolayı topluma karşı sorumlu değildir.” Mill (Mil)
“İnsanın özgürlüğü istediği her şeyi yapabilmesinde değil, istemediği hiçbir şeyi yapmak zorunda olmamasındadır.” Rousseau