Otomotiv mekanikçisi ne iş yapar

Motorlu kara taşıtlarının motor, hareket iletim ve kontrol sistemleri ilginizi çekiyorsa bu mesleği incelemelisiniz.

Otomotiv Mekanikçisi otomobil, kamyon, otobüs gibi motorlu araçlarda motorun yakıt, ateşleme, soğutma, yağlama ve supap sistemi, güç aktarma organları, ön düzen, fren ve direksiyon sistemlerinde meydana gelen arızaları gideren, aracın aydınlatma ve ikaz donanımlarının bakım ve onarımını yapan kişidir.

Otomotiv Mekanikçileri;

• Arızayı tespit eder, gerekli parçaları sağlar ve arızayı giderir,
• Zamanla çıkabilecek arızaları önlemek için araçların periyodik bakım programlarına göre motor donanımı, yakıt donanımı, ateşleme donanımı, soğutma donanımı, fren donanımı, güç aktarma organları, ön düzen ve süspansiyon donanımları, oto elektrik ve elektronik donanımlarının bakım ve ayarlamalarını yapar,
• Yadırganan hareket ve oluşları (ses, boşluk, sıkılık, aşıntı, yanma, egzoz gazı) yorumlar, sonuç belirtir, gerekli sökme, takma, parça değiştirme ve benzeri işlemleri yapar,
• Yapılan işlerle ilgili kayıtları tutar, bakım kartlarını işler, üstlerine yazılı ve sözlü bilgi verir,
• Kullanılan makine donanım ve malzemeleriyle bakım ve onarımından sorumlu olduğu araçların günlük bakım ve temizliğini, hava ve koşullara göre gerekli diğer ikmalleri yapar.

Bu mesleği yapacak kişilerin şekiller arasındaki ilişkileri algılayabilme, mekanik problemleri çözebilme gücüne, temas yolu ile yer, şekil ve konum tanıyabilme becerisine sahip, yenilikleri izleme özelliği bulunan kişiler olması gerekir. Otomotiv Mekanikçisi atölyelerde çalışır. İş, kapalı veya açık havada yapılabilir. Ortam kirli ve yağlıdır. Çalışma süresi değişken olabilir. Otomotiv Mekanikçisi birinci derecede makinelerle ilgilidir. Ayrıca iş sahipleri ve diğer meslektaşlarıyla da iletişimde bulunur.

Mesleğin eğitimi, yeterli müracaat olması durumunda tüm mesleki eğitim merkezlerinde motorlu araçlar teknolojisi alanı Otomotiv Mekanikerliği dalında kalfalık ve ustalık eğitimleri şeklinde verilmektedir. Ayrıca mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının motorlu araçlar teknolojisi alanı Otomotiv Elektromekanik dalında verilmektedir.

Otomotiv Mekanikçisi kendi iş yerlerini açabilecekleri gibi oto servis istasyonlarında, fabrikalarda, hava alanlarının yer bakım istasyonlarında, kamu kuruluşlarının makine park yerlerinde, belediyelerin otobüs işletmelerinde, Karayolları Genel Müdürlüğünün tamir bakım atölyelerinde, benzinliklerde çalışma olanaklarına sahiptirler. Oto Bakım-Onarımcıları günümüzde yerini farklı uzmanlık alanlarına (oto elektrik/elektronik, ön düzen, motor yenileme vb.) dönüşmektedir. Son yıllarda işbölümünde meydana gelen değişimler nedeniyle bu meslek elemanları özellikle ağır ve hafif araçların bakım ve onarımlarından sorumludur.

Benzer Meslekler;

  • Kaportacı
  • Oto Elektrikçisi
  • Motor Yenileştirmecisi
  • Ön Düzen Ayarcısı
  • İş Makineleri Tamircisi

Meslek Bilgileri

Meslek Kodu : 7231.32
Meslek Adı : Otomotiv Mekanikçisi
M. Ana Grubu : Sanatkarlar Ve İlgili İşlerde Çalışanlar
M. Alt Ana Grubu : Metal İşleme, Makine Ve İlgili İşlerde Çalışan Sanatkarlar
M. Grubu : Makine Bakım Ve Onarım İşlerinde Çalışanlar
M. Birim Grubu : Motorlu Taşıt Bakım Ve Onarım İşlerinde Çalışanlar
Gereken Minimum Eğitim Düzeyi : İlköğretim

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Meslekler Rehberi Haberleri