Ötenaziye belirli şartlarda izin verilip verilemeyeceği

Ötenaziye belirli şartlarda izin verilip verilemeyeceği konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ötanazi, bir kişinin veya bir hayvanın yaşamını, yaşamlarının dayanılamayacak durumda olarak algılanması sebebiyle, acısız veya çok az acıtan bir ölümcül enjeksiyon yaparak, yüksek dozda ilaç vererek veya kişiyi yaşam destek ünitesinden ayırarak sonlandırmak. İslam’a göre, insan Allah tarafından yaratılmıştır ve hayat ona Allah tarafından bahşedilmiştir. Bu sebeple insanın kendi canı üzerine karar verebilme hakkı yoktur, bu hak ancak Allah’ındır. Buradan hareketle İslam dininde hem intihar hem de ötanazi benzeri uygulamalar yasaktır, katil olarak görülür. Ayrıca, hayatın uzamasını sağlayacak her türlü uygulamanın uygulanması da gereklidir ve bu tip uygulamaların, durum müsaitken uygulanmaması yani bireyin ölüme terk edilmesi de yasaktır. Bu kurallar toplumsal yararlılığını kaybetmiş topluluklar için de geçerlidir ve toplumsal yararlılığını yitirmiş veya buna hiç sahip olamamış insanların öldürülmesi veya bakımsızlıktan ölüme terk edilmesi katl ile eşdeğerdir. İnsanın Allah’tan ölümü dilemesi de İslam’da hoş karşılanmayan bir davranıştır.

Kanser ve kas hastalıkları gibi hastalıklar ileri aşamalarda hastaya yoğun acılar yaşatabilmektedir. Bu insanların her saniye acı çekerek umutsuz bekleyişleri ötenazi uygulamasının meşru hâle getirilmesi yönünde baskıların artmasına neden olmaktadır. İslam dini insan hayatını kutsal sayar. Bu nedenle İslam âlimleri çoğunlukla ötenaziyi bir intihar veya kendini katletme gibi değerlendirerek onu meşru saymamışlardır. İslam dini zorluklar karşısında direnmeyi ve Allah’tan ümit kesmemeyi öğütler. Kur’an-ı Kerim’de: “...Sabır ve namaz ile Allah’tan yardım isteyiniz...” (Bakara suresi, 153. ayet.) buyrulmaktadır. Hayat nice mucizelere gebedir. Yaşamaz denilen birçok hastanın eski sağlığına kavuşarak yıllarca yaşadığına şahit olunmuştur. Kur’an’da anlatılan Hz. Eyüp kıssası da bu konuda güzel bir örnektir.

Tıbbi cihaza bağlı vaziyette, bilinci yerinde olmaksızın uzun süre yatan kimselerde ise, bazı âlimler, hekimin tavsiyesi doğrultusunda yakınlarının cihazın kapatılmasına izin vermesinde bir sakınca olmadığı görüşündedir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

SORU & CEVAP Haberleri