Anayasa Mahkemesi, ÖSYM'nin yaptığı sınav sorularının yayınlanmamasını sağlayan kanuni düzenlemeyi iptal etti.
Yürürlüğe konulduğu 2013 yılından bu yana sık sık eleştirdiğimiz, ÖSYM'nin yaptığı sınav sorularının gizli kalmasını sağlayan düzenleme iptal edildi.
İptal kararı, bugün itibariyle yürürlüğe girdi. Anayasa Mahkemesi iptal sırasında, idareye herhangi bir düzenleme için süre tanımadığı gibi, kararın Resmi Gazetede yayımına değin, düzenlemenin yürürlüğünü de durdurdu.
Bu karar gereğince, 5 Aralık 2014 tarihinden itibaren, ÖSYM tarafından yayımlanacak tüm sınavların sorularının ve cevaplarının tümü yayınlanmak zorunda kalacak.
İŞTE ANAYASA MAHKEMESİ KARARININ İLGİLİ BÖLÜMÜ
"D- 33. maddesiyle, 4982 sayılı Kanun'un 2. maddesine eklenen fıkranın Anayasa'ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE, kararın Resmi Gazete'de yayımlanacağı güne kadar YÜRÜRLÜĞÜNÜN DURDURULMASINA,"
ANADOLU AJANSININ HABERİ
Anayasa Mahkemesi, ÖSYM Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevapların, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışında bırakılmasını öngören kanun hükmünü iptal ederek, yürürlüğünü durdurdu.
Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen, 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerini iptal etti.
CHP, söz konusu düzenlemenin bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.
Başvuruyu esastan görüşen Yüksek Mahkeme, Kanun'un ÖSYM Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevapların, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamı dışında bırakılmasını öngören kanun hükmünü Anayasa'ya aykırı buldu.
Torba Yasa ile getirilen, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların, bütün kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarından sağlık hizmeti alanların, bu kuruluşlara vermek zorunda oldukları kişisel bilgilerle bu kimselere verilen hizmete ilişkin bilgileri, diğer kuruluşlardan istemesi, toplaması, işlemesi ve paylaşmasını öngören düzenleme de iptal edildi.
Mera, yaylak ve kışlakların, tespiti, tescili, belediyelere, il özel idarelerine veya ilgili idarelere tahsisi, bu yerlerdeki yapıların alanlarına ilişkin 3194 sayılı Kanun'un ek 4. maddesi de Anayasa'ya aykırı bulundu.
Düzenlemenin yürürlüğü, kararın Resmi Gazete'de yayınlanmasına kadar durduruldu.
Mimari projelerin, özgün fikir ifade edip etmediğine karar vermeye yetkili mimari estetik komisyonunun, özgün fikir ifade eden mimarlık eser ve projelerinde "eser sözleşmesinde işleme izni verilenler" ile ilgili zorunlu olduğuna karar verilen değişikliklerin izin alınmadan yapılabilmesine ilişkin hüküm de iptal edildi.
-Sayıştay denetimi
Sayıştayın, merkezi yönetim bütçesi kapsamındaki kamu idareleri ile sosyal güvenlik kurumlarını, mahalli idareleri, sermayesindeki kamu payı doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 50'den fazla olan özel kanunlar ile kurulmuş anonim ortaklıkları, diğer kamu idarelerini denetlemesini düzenleyen hükümdeki "yüzde 50'den fazla olan" ibaresi Anayasa'ya aykırı bulundu.
Sayıştayın, kamu payı yüzde 50'den az olmamak kaydıyla ilgili yasada sayılan idarelere bağlı veya bu idarelerin kurdukları veya doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak ortak oldukları her çeşit idare, kuruluş, müessese, birlik, işletme ve şirketleri denetlemesine yönelik düzenlemenin de "yüzde 50'den az olmamak kaydıyla ibaresi iptal edildi.
Öte yandan, Anayasa Mahkemesi, 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu'nun 3. maddesinin (1) numaralı fıkrasının "Adres bilgi kayıt sistemi: 25 Nisan 2006 tarihli ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve ilgili mevzuatı saklı kalmak kaydıyla, 'gerçek' kişilerin rızası alınarak gerçek ve tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait fiziki ve elektronik adreslerin, reklam ve tanıtım amacıyla PTT hizmetlerinden yararlananlara ücret karşılığı kullandırılmasına yönelik olarak oluşturulan PTT'ye ait veri tabanını" şeklindeki bendinde "ilgili mevzuatı saklı kalmak kaydıyla" ifadesinden sonra gelen "gerçek" ibaresini iptal etti.
-Sicil affına iptal istemine ret
Anayasa Mahkemesi ayrıca, kamuoyunda "28 Şubat mağdurlarına sicil affı" olarak bilinen düzenlemeye ilişkin iptal istemini reddetti.
Bu arada, Yüksek Mahkeme, özel hastanelerde biometrik tarama getiren düzenlemenin iptal isteminin ilk incelemesini tamamlayarak, dosyayı daha sonra belirlenecek bir tarihte esastan görüşmeyi kararlaştırdı.