Osmanlı ordusunda kullanılan nefir adlı çalgının türü hangisidir

Osmanlı ordusunda kullanılan nefir adlı çalgının türü hangisidir sorusunun cevabını vereceğiz.

Soru : Osmanlı ordusunda kullanılan nefir adlı çalgının türü hangisidir 

A- Üflemeli

B- Telli

C- Vurmalı

D- Yaylı

Doğru Cevap: Üfemeli

Arapça’da “topluluk” anlamındaki bu kelime hemen bütün sözlüklerde “boynuzdan yapılan basit bir mûsiki aleti” olarak tanımlanır. Haydar Sanal borunun eski okunuşuyla borguyun nefîr ile aynı saz olduğunu söyler. Organolojinin tabii çalgılar grubunda incelediği ve mehter çalgısı olarak da kullanılan nefîr boynuz, bronz ve gümüşten yapılmış ağızlıklı, alttan yukarıya genişleyip dar ucundan üflenen, üzerinde perde delikleri bulunmayan bir borudan ibarettir. Melodi çalmaya elverişli olmaması sebebiyle ancak bir temel ses ve onun birkaç armoniği elde edilebilir.

Nefir nedir ne demektir?

Savaş borusu olarak da bilinen nefir çalgısı
Nefesle çalınan, üzerinde parmak basacak delikleri bulunmayan, pirinç, fildişi ve boynuzdan yapılan uzun bir boru şeklindeki çalgı. Nefir savaşlarda uyarı, toplanma ve hücum borusu olarak çalınırdı.
Topluluk, cemaat.
Nefir lügat manasıyla heyecan verici bir emirden dolayı fırlayıp ileri çıkmak demektir. Nefir düşmana karşı gaza için fırlayıp çıkmak anlamında kullanılır ve bu şekilde evlerinden çıkıp bir yere toplanan cemaate "nefir", onlardan her birine de "nefer" denilir.

👍 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.

Yarışma Soruları Cevapları Haberleri