Soru : Osmanlı Döneminin en ünlü hattatlarından olan Seyyid Kasım pirinç tanesinin üzerine hangisini yazarak gubari lakabını almıştır
A- Cülus Duası
B- Esma-ül Hüsna
C- İhlas Suresi
D- Besmele
Doğru Cevap: İhlas Suresi
Not : Bu soru Fox Tv'de yayınlanan 1 Miyonluk yarışa sorusudur. Yarışmacı soruya Besmele cevabı verdi ve para ödülü kazanamadı. Bu soruya doğru cevap verse idi 750.000 TL kazanacaktı.
Hattat, şair, devlet adamı (D. 1550, Diyarbekir - Ö. 1625, İstanbul). Osmanlılarda hat sanatı, l7. Yüzyılın ortalarından itibaren daha gelişmiş olarak ilerlemeye devam etmiştir. 16. yüzyılın son yarısıyla; 17. yüzyılda; sülüs ve nesih yazı gelişerek, bu alanda çok değerli hattatlar yetişmiş, bunlar güzel yazılarıyla Şeyh Hamdullah mektebini ileri götürmüşlerdir. Bu Hattatların en meşhurlarından biri; İstanbul Sultan Ahmet Camii'nin celi yazılarını yazmış olan; müderris ve kadı Diyarbekirli Kasım Gubari'dir. Devrin meşhur hattatlarından olup; aynı zamanda şairdir. Asıl adı; Kasımdır. Kazasker ve nakib'ul eşraf idi. Şerif Abdullah'tan, Hüsn-ü Hattın sülüs ve nesihini öğrenmiştir. Çok ama çok ufak yazılar yazardı. Bir pirinç tanesinin üzerine "Gubariyin" hattıyla; İhlas-ı şerifi yazmasıyla meşhurdur. Bu yüzden kendisine "Ğubari" denmiştir. Bunun yanında Süleymaniye müderrisliği yapmıştır.